Gå til sidens indhold

Højesteret

17 sep. 2024

Højesteret

Om pålæggelse af dagsgebyrer for manglende ansvars-forsikring

Forsikringsselskab og DFIM var berettiget til at sende opkrævningsbreve mv. til en enkeltmands-virksomheds e-Boks

Sag 12/24

Kendelse afsagt den 17. september 2024

Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring
mod
Enkeltmandsvirksomheden A ved B

A var en enkeltmandsvirksomhed, som ejedes af den fysiske person B. I 2021 blev et motorkøretøj indregistreret i Motorregisteret med ”A” som primær bruger. Køretøjet blev endvidere ansvarsforsikret hos Thisted Forsikring A/S med ”A” som forsikringstager. Da ansvarsforsikringspræmien for motorkøretøjet for maj 2022 ikke blev betalt, sendte Thisted Forsikring et rykker- og varslingsbrev til enkelt-mandsvirksomheden A’s e-Boks adresseret til denne.

Forsikringspræmien blev imidlertid fortsat ikke betalt, og motorkøretøjets lovpligtige ansvarsforsikring ophørte derfor. Herefter sendte Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM) tre breve om betaling af såkaldte dagsgebyrer for den manglende ansvarsforsikring for motorkøretøjet. Disse breve blev også sendt til enkeltmandsvirksomheden A’s e-Boks adresseret til denne.

Dagsgebyrerne blev ikke betalt, og DFIM anmodede Fogedretten i Hjørring om udpantning for dagsgebyrerne.

Sagen angik, om betingelserne for, at der kunne ske udpantning for dagsgebyrerne hos A ved (den fysiske person) B var opfyldt.

Da det i sagen omhandlede køretøj var indregistreret i Motorregisteret med ”A” som primær bruger, og da køretøjet blev ansvarsforsikret med ”A” som forsikringstager, fandt Højesteret, at det var berettiget, at Thisted Forsikrings rykker- og varslingsbrev og DFIM’s efterfølgende breve om betaling af dagsgebyrer var blevet sendt til enkeltmandsvirksomhedens e-Boks med ”A” som adressat.

På den anførte baggrund fandt Højesteret, at betingelserne for pålæggelse af dagsgebyrer, jf. færdselslovens § 106, stk. 4 og 5, var opfyldt, og at fogedsagen mod enkeltmandsvirksomheden A ved (den fysiske person) B om udpantning for gebyrerne herefter kunne fremmes.

Landsretten var nået til et andet resultat.

Læs hele Højesterets afgørelse i sag 12/24 (pdf)