13 mar. 2025
Højesteret
Udlænding udvist med indrejseforbud i 6 år for narkotikakriminalitet
En 31-årig udlænding, der kom til Danmark som 5-årig, blev idømt 4 års fængsel og udvist med indrejseforbud i 6 år for medvirken til narkotikakriminalitet
Sag 66/2024
Dom afsagt den 13. marts 2025
Anklagemyndigheden
mod
T
T, der er statsborger i Kosovo og kom til Danmark som 5-årig, blev i landsretten fundet skyldig i alvorlig narkotikakriminalitet ved at have medvirket til salg af 217 gram kokain og til besiddelse af yderligere 748 gram kokain med henblik på videreoverdragelse. T blev desuden fundet skyldig i hvidvask af 45.000 kr. T blev idømt fængsel i 3 år og 6 måneder samt udvist af Danmark med indrejseforbud i 12 år.
For Højesteret angik sagen straffastsættelsen, og om der skulle ske udvisning.
Med hensyn til straffastsættelsen udtalte Højesteret, at i sager om narkotikakriminalitet, der angår omkring 1 kg kokain, er udgangspunktet fængsel i 5 år. Efter en samlet vurdering af de omstændigheder, som landsretten havde lagt til grund, herunder at T havde spillet en mindre aktiv rolle, fandt Højesteret, at straffen skulle fastsættes til fængsel i 4 år.
Med hensyn til udvisningen af T var spørgsmålet, om dette ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om ret til respekt for bl.a. privatliv.
Højesteret udtalte, at de kriterier, som skal indgå i proportionalitetsvurderingen, bl.a. fremgår af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom af 23. juni 2008 i sag 1638/03 (Maslov mod Østrig), præmis 68 ff. Det følger af dommens præmis 75, at der skal foreligge meget tungtvejende grunde for at retfærdiggøre en udvisning, når der er tale om en fastboende udlænding, der er født her i landet eller indrejst som barn, og som har tilbragt det meste af sin barndom og ungdom her.
Om proportionalitetsvurderingen i den foreliggende sag bemærkede Højesteret, at under hensyn til navnlig karakteren og omfanget af den begåede narkotikakriminalitet mv. måtte T anses for at udgøre en alvorlig trussel mod den offentlige orden.
Højesteret bemærkede endvidere, at T kunne tale albansk, at T havde sporadisk kontakt med onkler og tanter i Kosovo, og at T havde været på ferie i Kosovo hvert andet eller tredje år. Højesteret lagde herefter til grund, at T’s tilknytning til Danmark var langt stærkere end hans tilknytning til Kosovo, men at han ikke ville være uden forudsætninger for at begå sig i Kosovo, hvis han blev udvist.
Efter karakteren og omfanget af den kriminalitet, som T havde begået, fandt Højesteret, at der uanset hans stærke tilknytning til Danmark og hans begrænsede tilknytning til Kosovo forelå meget tungtvejende grunde til at udvise ham.
Spørgsmålet var herefter, hvilken varighed udvisningen skulle have. Særligt under hensyn til, at T ikke tidligere var straffet af betydning for udvisningsspørgsmålet og derfor heller ikke tidligere var blevet advaret om risikoen for udvisning, fandt Højesteret, at indrejseforbuddets varighed passende kunne fastsættes til 6 år.
Højesteret ændrede herefter landsrettens dom, således at straffen blev forhøjet til fængsel i 4 år, og indrejseforbuddets varighed nedsat til 6 år.
Læs Højesterets afgørelse i Sag 66/2024 (pdf)
Læs landsrettens afgørelse i Sag 66/2024 i Domsdatabasen
Læs byrettens afgørelse i Sag 66/2024 i Domsdatabasen