Gå til sidens indhold

Tinglysningsretten

02 okt. 2024

Tinglysningsretten

Afvist at registrere en tinglysningsfuldmagt

Dom afsagt: 26. september 2024

V.L.K. af 26. september 2024 V.L.B.-0362-24 (24/18178).

Tinglysningsretten havde afvist at registrere en tinglysningsfuldmagt. Den fremsendte tinglysningsfuldmagt var på fuldmagtsgivers vegne underskrevet af to navngivne personer, der dokumenterede deres ret til at underskrive ved samtidig fremsendelse af original tidligere af fuldmagtsgiver udstedt vedvarende fuldmagt.

Tinglysningsretten påstod stadfæstelse, og gjorde bl.a. gældende, at den tidligere af fuldmagtsgiver udstedte vedvarende fuldmagt ikke kunne danne grundlag for udstedelse af tinglysningsfuldmagten, da den vedvarende fuldmagt indeholdt betingelser, herunder bl.a. om at fuldmagtshaverne var forpligtet til at administrere den vedvarende fuldmagt sammen med fuldmagtsgiver, så længe denne stadig havde sine åndsevner i behold.

Kærende nedlagde påstand om, at tinglysningsfuldmagten skulle registreres og gjorde gældende, at den vedvarende fuldmagt var en fuldmagt med særlig tilværelse, hvorefter fuldmagtshaver indestod for såvel legitimitet som bemyndigelse, og at bestemmelsen om administration sammen med fuldmagtsgiver alene var en intern forskrift, der ikke påvirkede de i fuldmagten indsatte fuldmagtshaveres legitimitet.

Landsretten tiltrådte, at det var berettiget, at Tinglysningsretten havde påset, om udstederen af tinglysningsfuldmagten var berettiget til at råde, og at det ikke var dokumenteret, at betingelserne i den vedvarende fuldmagt om fuldmagtshavernes råden uden fuldmagtsgivers tiltræden var opfyldte. Tinglysningsrettens afgørelse blev herefter stadfæstet.