Gå til sidens indhold

Tinglysningsretten

Tinglysningsretten

Ved en ejendomsdom kan du få fastslået din ejendomsret til fast ejendom, værdipapir eller skib med bindende virkning for enhver. De fleste sager vedrører fast ejendom.

Hvis du mener at være ejer af en fast ejendom, men ikke er tinglyst adkomsthaver, er du ikke tinglysningsmæssigt berettiget til at råde over ejendommen. Hvis den tinglyste adkomsthaver ikke kan tiltræde en overdragelse af ejendommen, kan det være nødvendigt med en dom for at få tinglyst din ejendomsret.

Du kan anmode Tinglysningsretten om afsigelse af ejendomsdom. Du skal benytte dokumenttypen ”Anmodning Ejendomsdom” på tinglysning.dk.

I anmeldelsen skal du sandsynliggøre, at du er rette ejer af ejendommen. Anmeldelsen skal indeholde en udførlig redegørelse af de faktiske og retlige omstændigheder. Der er mulighed for at vedhæfte dokumentation som bilag til anmeldelsen. Når Tinglysningsretten har givet tilladelse til at foretage offentlig indkaldelse, skal der indrykkes en annonce i Statstidende og i et eller flere lokale dagblade. Enhver, der mener at have ret til ejendommen, kan så henvende sig. Du skal selv afholde udgifterne til annoncering.

Når retsmødet har fundet sted, og Tinglysningsretten har kunnet konstatere, at der ikke er rettighedshavere, der har bedre ret end dig, bliver der afsagt en ejendomsdom. Når der er gået 4 uger, vil dommen kunne anvendes til at få tinglyst adkomst ved anmeldelse af dokumenttypen ”Adkomst Ejendomsdom”.

Dokumenttypen "Anmodning ejendomsdom" skal tillige anvendes ved anmodning om kendelse iht. tinglysningslovens § 52a.

Vejledninger
Anmodning Ejendomsdom pdf

Spørgsmål & svar

Hvordan anlægger jeg en sag, hvis der er tale om ejendomsret til andet end fast ejendom?

Vedrører sagen ejendomsret til andet end fast ejendom, kan der ikke anmeldes på tinglysning.dk. Sagen anlægges ved Tinglysningsretten ved fremsendelse af en begæring med almindelig post eller via Tinglysningsrettens kontaktformular.

Anmodningen skal indeholde en udførlig redegørelse af de faktiske og retlige omstændigheder vedrørende ejerforholdet.

Sidst opdateret: 17. juni 2024