Gå til sidens indhold

07 feb 2022

Danmarks Domstole

Nu flytter Østre Landsret til Nordhavn

Østre Landsret flytter i dag ind i en nyopført og moderne retsbygning med 20 retssale i Københavns Nordhavn. De første retsmøder i Nordhavn gennemføres i uge 8.

Snart skal Østre Landsrets sager foregå i nye, moderne retslokaler. Landsretten rykker i dag ud af de historiske lokaler i centrum af København og flytter ind i en nyopført bygning på Trælastholmen i Københavns Nordhavn. Når flytningen er overstået, går de første retssager i den nye bygning i gang i uge 8.

”Jeg tror, vi er mange, der synes, det er mærkeligt at forlade de historiske lokaler i indre by, som har været synonyme med Østre Landsret i over 100 år. Men vi glæder os til at få nye og bedre lokaler, og Nordhavn bliver en rigtig god og funktionel ramme om landsrettens vigtige arbejde”, siger retspræsident Carsten Kristian Vollmer, og fortsætter:

”Vi har længe ønsket os en mere tidssvarende, tilgængelig og funktionel bygning for landsrettens medarbejdere og brugere. Det har vi fået nu. Funktionaliteten kan vi først for alvor afprøve, når vi begynder på retssagerne i bygningen. Selvom lokalerne er flotte i sig selv, er de jo primært bygget for at afvikle retsmøder”.

Østre Landsret har siden 1919 holdt til i bygningerne i Bredgade og Fredericiagade i indre København. Nu bliver landsretten samlet i én bygning med beliggenhed i Nordhavn på adressen Østre Landsrets Plads 1.

En del af Østre Landsrets nu tidligere bygninger skal foreløbigt året ud benyttes af Københavns Byret for at øge byrettens retssalskapacitet.

Fra første spadestik til en moderne landsret
Projektet med at opføre en ny Østre Landsret gik for alvor i gang tilbage i 2015. Undervejs i processen har Domstolsstyrelsen taget sig af den økonomiske styring af projektet og rådgivet Østre Landsret om udbud og kontrakter. Domstolsstyrelsen har sammen med Østre Landsret løbende deltaget i byggemøder med OPP-leverandøren og Bygningsstyrelsen.

Bygningsstyrelsen indgik kontrakt om bygning af den nye Østre Landsret i 2018. Herefter kunne projektet begynde, og i oktober 2019 kunne bygherrerne og Østre Landsret endelig tage det første spadestik – det skete samme dag Østre Landsret fyldte 100 år. Det har taget omkring tre år at opføre de nye lokaler.

”Jeg er rigtig glad for, at Østre Landsret nu endelig kan flytte ind i de flotte og funktionelle lokaler i Københavns Nordhavn. Domstolsstyrelsen skal sikre, at retterne rundt om i landet har de bedst mulige rammer for at kunne træffe rigtige afgørelser i rette tid. Det gælder også de bygningsmæssige rammer. Jeg håber derfor, at rettens medarbejdere og brugere vil få stor glæde af de moderne lokaler i mange år frem”, siger Kristian Hertz, direktør i Domstolsstyrelsen.

Faktaboks: En grøn og tidssvarende landsret
Den nye Østre Landsret i Nordhavn rummer i alt 16.000 kvadratmeter samt kælder og er fordelt over seks etager. Der er 20 retssale i den nye bygning. Den største retssal er på 323 m2, de mindste på ca. 100 m2.

Det har været en prioritet for staten at bygge en bæredygtig retsbygning, og byggeriet er, som de øvrige byggerier på Trælastholmen, også blevet certificeret med guld efter DGNB-standarden. Det betyder, at den nye retsbygning til Østre Landsret er planlagt og opført bæredygtigt – både socialt, miljømæssigt og økonomisk.

Østre Landsret er blevet opført som et OPP-byggeri (Offentligt-Privat Partnerskab), hvilket indebærer, at projektering, anlæg, drift og vedligehold samles i én kontrakt med en privat leverandør, der varetager alle opgaver forbundet med projektet.

Der er bygningsmæssigt integreret kunst fra tre kunstnere i den nye Østre Landsret, bl.a. har Jeppe Hein lavet et kunstværk til det store atrium, der danner hjertet i de offentlige områder.

Østre Landsret behandler anke- og kæresager fra Bornholm, Lolland-Falster, Fyn og Sjælland og er herudover appelinstans for Færøerne. Landsretten har også flere større eller principielle sager som første instans, og er en af Danmarks to landsretter. Den anden, Vestre Landsret, ligger i Viborg og behandler sager fra Jylland.

Du kan læse mere om Østre Landsrets nye bygning her.

Østre Landsret

Foto: Jesper Larsen, Luftfotodanmark.dk