11 nov. 2024
Danmarks Domstole
Tiltag nedbringer notar-ventetider
Der har i flere år været ekstra pres på notarerne i mange af landets byretter. Derfor er der sat flere midler af til området, og retter landet rundt har iværksat en række tiltag for at få ventetiderne ned.
Ved flere byretter har der gennem en længere periode været lange ventetider, før borgerne kan komme til notaren for at få underskrevet og bekræftet juridiske dokumenter som testamenter og fremtidsfuldmagter. Byretternes ventetider hos notaren skyldes primært, at der de seneste år har været en markant stigende interesse for at tegne fremtidsfuldmagter. Men der er også stor interesse for testamenter.
Tal fra Tinglysningsretten viser en flerdobling af tinglyste fremtidsfuldmagter siden 2017. I 2018 var der under 20.000 tinglyste fremtidsfuldmagter. I 2020 var tallet steget til over 40.000. Sidste år var der 107.000, og det forventes, at den stigende interesse betyder, at omkring 140.000 fremtidsfuldmagter vil blive tinglyst i år.
Det mærkes i mange af landets byretter. Blandt andet ved Retten i Holstebro:
”Vi har oplevet en stigning på over 200 procent på notarforretninger over de seneste fire år”, fortæller administrationschef Ulrik Kipling. Navnlig efterspørgslen på fremtidsfuldmagter presser domstolene, og det stigende pres på notarkontoret har kunnet aflæses direkte på ventetiderne, fortæller han:
”Det har betydet, at vi er gået fra at have haft ledige tider fra dag til dag til at have fire måneders ventetid på at komme til notaren”.
Øgede midler til særlig indsats
Men sådan er det ikke længere ved Retten i Holstebro. For retten har iværksat en række tiltag for at gøre noget ved de lange ventetider.
Det er blevet muligt, da Domstolsstyrelsens bestyrelse inden for de overordnede rammer af flerårsaftalen for domstolenes økonomi har afsat midler til en særlig indsats i forhold til notarialforretninger, herunder til håndtering af de mange fremtidsfuldmagter. I andet halvår af 2024 er der udmøntet ca. 3,4 mio. kr. til byretterne, og et tilsvarende beløb er afsat til at fastholde indsatsen i første halvår af 2025. Samtidig har en række byretter landet rundt iværksat forskellige tiltag for at nedbringe notar-ventetiderne.
Ved Retten i Holstebro har det betydet, at man har været i stand til at ansætte fire jurastuderende ved brug af de ekstra midler, som retten har fået tilført, og det har for alvor gjort indhug i de lange ventetider, fortæller administrationschef Ulrik Kipling:
”Vores notarkalender er blevet udvidet med 80 procent i Holstebro, og på vores afdelingskontor i Thisted er åbningstiderne blevet justeret, så vi deroppe har udvidet kapaciteten med 50 procent”, siger han og fortsætter:
”Det har betydet, at vi i dag har notartider tilgængelige inden for 14 dage mod op til fire måneder tidligere”.
Ekstra midler giver bedre service
Samme tendens ses ved mange andre retter. Det gælder også Retten i Hillerød, hvor der er to måneders ventetid hos notaren. Retten har her ansat to ekstra jurastuderende og har udvidet kapaciteten, blandt andet ved i oktober og november at holde ekstraordinært åbent for notarkunder uden tidsbestilling om onsdagen.
”Vi kan se, at det er rigtig godt besøgt, når vi holder ekstra åbent”, fortæller administrationschef Kirsten Granhøj og fortsætter:
”Vi har travlt, men vi vil rigtig gerne have, at vores borgere føler, at de får en ordentlig behandling, herunder at de kan komme til hos notaren inden for en rimelig tid”.
Tilbage ved Retten i Holstebro stemmer administrationschef Ulrik Kipling i:
”Vi har reduceret ventetiden markant, og borgerne oplever nu en mere effektiv service. Med de her ekstra midler og øgede ressourcer kan vi bedre tage hånd om deres behov og ekspedere dem hurtigere uden, at vi går på kompromis med kvaliteten”.
Mange andre retter har iværksat lignende tiltag, fx åbning af ekstra notarkalendere, øget åbningstid, ansættelse af jurastuderende mv.
I sommer kunne Retten på Bornholm desuden berette, at et stigende antal af de turister, der alligevel besøgte øen på ferie, benyttede lejligheden til at tage forbi notaren i retten, der ligger i Rønne.
Retternes indsats for at få nedbragt ventetiden på notarforretninger kan også aflæses ved at se på, hvor mange fremtidsfuldmagter, der venter i tinglysningssystemet. Medio juni 2024 drejede det sig om ca. 38.900 fremtidsfuldmagter. Primo november 2024 udgør antallet ca. 33.000.
I løbet af foråret 2025 vil det blive vurderet, hvorvidt der fortsat er behov for en ekstraordinær indsats på området i andet halvår af 2025.
Fakta om fremtidsfuldmagter:
Det blev i 2017 muligt for borgere over 18 år at oprette dokumentet, hvor man giver fuldmagt til, at en eller flere personer kan træffe beslutninger på ens vegne, hvis man bliver svækket og ikke længere selv kan varetage sin økonomi eller personlige forhold.