Gå til sidens indhold

Retten på Frederiksberg

14 jun 2021

Retten på Frederiksberg

29-årig mand idømt fængsel i 12 år for påkørsel med døden til følge

Retten på Frederiksberg har i dag afsagt dom i en sag, hvor en 29-årig mand er fundet skyldig i vold med døden til følge ved i en bil at have påkørt en 24 -årig mand

Den 29-årige var tiltalt for den 27. marts 2020 at have dræbt den 24-årige ved at have påkørt ham på en gang- og cykelsti ved Vestvolden i Husum. Den tiltalte 29-årige nægtede sig skyldig.

Der blev den 27. marts 2020 ca. kl. 20.55 affyret flere skud mod en gruppe personer, som befandt sig udendørs ved et boligområde på Gadelandet i Husum. Umiddelbart efter skyderiet, hvor én person blev ramt i baglåret, kørte to personer på cykler fra stedet. Senere på natten blev der i en lejlighed beliggende Tinghøjvej i Søborg fundet en livløs person, som blev erklæret død og identificeret som den 24-årige. En obduktion fastslog, at dødsårsagen måtte antages at være svære bækkenlæsioner og følgerne heraf, og at den 24-årige mest sandsynligt var påkørt af en bil.

Dagen efter blev der på en gang- og cykelsti ved Vestvolden, ca. 600 meter fra boligområdet på Gadelandet, hvor skyderiet fandt sted, fundet blod, som ifølge dna-analyser kunne stammer fra den afdøde 24-årige. Der blev også fundet hjulspor samt plaststykker fra en cykel og en Fiat Puntos forlygte. Retten lagde til grund, at den 24-årige var påkørt på cykel på stien af en Fiat Punto. Den 29-årige er ejer af en Fiat Punto, som aldrig er fundet.

Sagen blev behandlet som en nævningesag, og retten fandt det bevist, at det var den 29-årige, der førte bilen og med vilje påkørte den 24-årige. Retten lagde til grund, at den 29-årige var tilknyttet en bandegruppering i Husum, og at den afdøde 24-årige var tilknyttet en bandegruppering i Rødovre, og at de to bandegrupperinger var i konflikt med hinanden. Retten mente, at det ikke var bevist, at den 29-årige ved påkørslen ville dræbe den 24-årige, men mente, at der var tale om vold med døden til følge, og at påkørslen var motiveret af konflikten mellem de to bandegrupperinger, hvorfor straffen blev fordoblet, jf. straffelovens § 81 a, stk. 1.

Retten fastsatte herefter straffen for den 29-årige til fængsel i 12 år. Den 29-årige, som er somalisk statsborger og har boet i Danmark siden han var 6 år, blev udvist af Danmark for bestandig.

En anden 24-årig mand var under samme sag tiltalt for i strid med sandheden den 30. marts 2020 at have afgivet forklaring til politiet og senere i retten om, at det var ham, som var fører af bilen, der påkørte den 24-årige, hvorved han blev sigtet for drab, som han ikke havde begået. Han blev herfor idømt fængsel i 3 måneder, hvilken dom han modtog.

Den 29-årige ankede dommen til frifindelse, subsidiært formildelse. Han har været varetægtsfængslet siden den 29. juli 2020 og blev fortsat varetægtsfængslet efter dom.

Sagen har journalnummer SS-9748/2020.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til pressekontaktdommer Christian Lundblad, tlf.nr. 99 68 51 11 eller mail chl@domstol.dk . Anmodning om aktindsigt sendes til akt.frb@domstol.dk.