Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

23 nov 2023

Grønlands Landsret

Overhaling og manglende agtpågivenhed - K 229/23

En 33 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt en bøde på 2.000 kr. og skal frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort, i 6 måneder fra dommens dato. Han havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og udvist manglende agtpågivenhed.

Af Grønlands Landsrets dom af 23. november 2023 fremgår følgende:

Landsretten lægger efter vidneforklaringen fra tiltalte, der støttes af vidneforklaringen fra en anden vidne, til grund, at tiltalte for at skovle sne og is på den glatte vej ca. 10 – 20 meter før rundkørslen i en blød bue drejede mod venstre og befandt sig på midten af vejen, før han drejede til venstre tilbage i sin egen vejbane igen. Tiltalte kørte arbejdskørsel i en gummiged med skovl foran og med advarselssignalet tændt og havde ikke aktiveret blinklyset, hvorfor landsretten ikke finder, at tiltalte har haft grund til at tro, at gummigeden var på vej helt over i venstre vejbane og videre over i rabatten.

Med disse bemærkninger tiltræder landsretten kredsrettens vurdering af skyldsspørgsmålet og begrundelsen herfor. Tiltalte har ved sin kørsel tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og har forvoldt skade på taxaen, og landsretten tiltræder med henvisning hertil samt til lovovertrædelsernes karakter, at bøden er fastsat til 2.000 kr.

Tiltalte er tidligere frakendt førerretten betinget og da forholdet i denne sag er sket under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og begået i prøvetiden for den betingede frakendelse, skal tiltalte frakendes førerretten ubetinget i 6 måneder fra endelig dom, jf. færdselslovens § 60, stk. 3, jf. § 60, stk. 1, nr. 4, jf. § 59, stk. 3, jf. stk. 1, nr. 1.

Landsretten bemærker herved, at kørslen ikke er omfattet af færdselslovens § 60, stk. 1, nr. 2. 

Med den anførte ændring vedrørende, at frakendelsen ikke er sket med henvisning til færdselslovens § 60, stk. 1, nr. 2, men med henvisning til § 60, stk. 1, nr. 4, stadfæstes den ubetingede frakendelse af førerretten i 6 måneder.

Kredsrettens dom stadfæstes med den ændring, at den ubetingede frakendelse af førerretten i 6 måneder fra endelig dom sker med henvisning til færdselslovens § 60, stk. 1, nr. 4.

 

Sagsnummer: K 229/23

Domme med forklaringer