Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

17 jan 2024

Grønlands Landsret

Anbringelse i anstalt i 3 år og 6 måneder - K 262/23

En 22 årig ung mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 2 år og 6 måneder for at have af to omgange at have voldtaget en pige, født den 30. september 2013. Ligesom han filmede dette og gemte videoen på sin telefon med henblik på egen besiddelse.

Af Grønlands Landsrets dom af 17. januar 2023 fremgår følgende: 

Tiltalte har vedrørende forhold 1 – 3 under grundlovsforhøret den 28. marts 2023 erkendt sig skyldig i forhold 1 og forklaret, at han den 25. marts 2023 i stuen havde befølt forurettede under tøjet, og puttede sin penis ind i munden på hende, samt at forurettede fulgte med ham på toilettet, hvor de lagde sig på gulvet og han brugte sin lillefinger i forurettedes skede, og puttede sin penis i hendes mund. Tiltalte har endvidere under grundlovsforhøret forklaret, at forurettede for ca. 6 måneder siden kyssede hans penis og han legede med hendes vagina. Han har under grundlovsforhøret bekræftet sin forklaring til politiet om, at han sidste år i 2022 optog en video af forurettede, hvor han stak en finger op i hendes tissekone.

Tiltaltes erkendelse og forklaring støttes af forurettedes forklaring, som er afspillet under hovedforhandlingen i landsretten. Under hendes forklaring viser hun, hvad der blev gjort ved hende, ved at pege på sit skridt, vise sin lillefinger og stikke en finger i munden på den dukke, hun sidder med, hvilke styrker troværdigheden af hendes forklaringen.

Vidnets forklaring om sine iagttagelser om morgen den 25. marts 2023, og om at forurettede på hendes spørgsmål havde bekræftet, at tiltalte havde stukket sin lillefinger op i hendes skede. Vidnet har ligeledes forklaret, at hun på tiltaltes mobil havde set en film, hvor tiltalte stak sin lillefinger ind i forurettedes skede.

Ved tiltaltes forklaring og delvise erkendelse og ved de forklaringer, der er afgivet af forurettede og vidnet finder landsretten tiltalte skyldig i overensstemmelse med tiltalen i forhold 1 til 3, dog er det ikke godtgjort, at tiltalte gav forurettede oralsex. Tiltalte derfor skyldig i overtrædelse af den nugældende kriminallovens § 77, stk. 1 og den tidligere gældende § 77, stk. 1, nr.2, samt kriminallovens § 85, stk. 2.

Tiltalte har vedrørende forhold 4 i kredsretten forklaret, at han og hans kæreste havde set filmen, men han ikke vidste eller huskede, hvad der var sket. Han husker heller ikke indholdet. Vidnet har forklaret, at hun har set en film, som tiltalte, vist har optaget, hvor han beføler en anden pige i kussen. Forurettede har ikke forklaret om episode, hvor hun er blevet berørt af tiltalte.

Efter bevisførelsen vedrørende forhold 4 er det ikke bevist, at tiltalte berørt forurettede. Retten lægger efter de forklaringer, der afgivet af tiltalte og vidnet til grund, at tiltalte var i besiddelse af en film, hvor en pige bliver befølt i skeden, men det er ikke bevist, at det var forurettede, der blev befølt, eller at det var tiltalte, der befølt pigen.

I forhold 4 frifindes tiltalte for voldtægt ved tilsnigelse, men findes skyldig i besiddelse af børnepornografisk film, kategori 2, jf. kriminallovens § 85, stk. 2.

Landsretten tiltræder, at tiltalte er fundet skyldig i forsøg på blufærdighedskrænkelse, jf. kriminaltlovens § 84, stk. 1, jf. § 12.

I overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand frifindes tiltalte i forhold 6 og 7.

Landsretten kan tiltræde, at kredsretten har lagt forurettedes forklaring til grund, og har fundet tiltalte skyldig i blufærdighedskrænkelse, jf. kriminallovens § 84, stk. 1.

Foranstaltningen fastsættes til anbringelse i anstalt i 3 og 6 måneder, jf. kriminallovens § 77, stk. 1- tidligere gældende § 77, stk. 1, nr.2, - 84, stk. 1, jf. til dels § 12 og § 85, stk. 2, jf. § 146. Landsretten har ved fastsættelsen af foranstaltningen særlig lagt vægt på, at tiltalte er fundet skyldig i tre forhold af voldtægt, jf. kriminallovens § 77, stk. 2, af en pige på 9 år.

I godtgørelse for tort, jf. erstatningsansvarslovens § 26, skal tiltalte betale 100.000 kr. til pigen. Landsretten kan tiltræde kredsrettens begrundelse for tilkendelsen af godtgørelsen, og har forhøjet godtgørelsen, da tiltalte tillige er fundet skyldig i forhold 2 og 3.

I godtgørelse for tort, jf. erstatningsansvarslovens § 26, skal tiltalte betale 15.000 kr. til en anden pige. Landsretten er enig i kredsrettens resultat og begrundelse.

I godtgørelse for tort, jf. erstatningsansvarslovens § 26, skal tiltalte betale 5.000 kr. til en 3. pige. Retten har særlig lagt vægt på, at tiltalte opsøgte pigen i hendes hjem, hvor hun var alene, og her forsøgte at krænke hendes blufærdighed ved at kysse hende.

Tiltalte idømmes anbringelse i anstalt i 3 år og 6 måneder.

Tiltalte skal til pigen betale 100.000 kr. i godtgørelse for tort.

Tiltalte skal til anden pige betale 15.000 kr. i godtgørelse for tort.

Tiltalte skal til 3. pige betale 5.000 kr. i godtgørelse for tort.

Tort godtgørelsen betales og forrentes i overensstemmelse med erstatningsansvarslovens § 16.

 

Sagsnummer: K 262/23

Domme med forklaringer