Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

19 feb 2024

Grønlands Landsret

Kredsrettens dom stadfæstet med de ændringer - K 015/24

En 41 årig mand blev ved Sermersooq Kredsret idømt betinget 30 dage anbringelse i anstalten samt frakendes retten til at føre motordrevet køretøj. Han havde ført dumperen under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden.

Af Grønlands Landsrets dom af 19. februar 2023 fremgår følgende: 

Efter bevisførelsen lægges det til grund, at tiltalte holdt stille i krydset for at afvente nogle biler skulle passer krydset. Det må endvidere lægges til grund, at tiltale kørte langsomt frem i krydset for at dreje til venstre, og at han under fremkørslen påkørte forurettende, der som fodgænger passerede krydset, med dumperens venstre hjørne, og at hun afgik ved døden på grund af sine kvæstelser.

Efter de foreliggende oplysninger er der gode oversigtsforhold på stedet, og der var sigtbart, ingen nedbør og vejbelysning. Uanset om forurettede kom gående ad Qatserisut eller ad Svend Jungp Aqqutaa burde tiltalte under sin orientering i krydset have bemærket forurettede. Det var glat på stedet, så det må antages, at forgængerne gik  forsigtigt og langsomt. Endvidere var forurettede i klædt en jakke i en farve, der var meget markant og tydelig i gadebilledet.

Tiltalte kendte dumperens blinde vinkler, og kunne have ventet med at køre frem, til eventuelle forgængere havde passeret. Landsretten finder, at tiltalte har ført dumperen under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, og at han har overtrådt kriminallovens § 87 og færdselslovens § 32a, stk. 5.

Tiltalte foranstaltes med 30 dages anbringelse i anstalt, der gøres betinget med en prøvetid på et år, jf. kriminallovens § 129, jf. § 59, og en bøde på 28.500 kr. for overtrædelse af kriminallovens § 127, jf. § 87, og færdselslovens § 56, jf. § 9, stk. 1 og § 32a, stk. 5. Ved fastsættelsen at bøden, er der taget hensyn til den lange sagsbehandlingstid vedrørende forhold 2 og 3.

Tiltalte er to gange tidligere foranstaltet for spirituskørsel. Tiltalte frakendes retten til at føre motordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort i 10 år fra den 7. februar 2024, jf. færdselseslovens § 60, stk. 1, nr. 1 og 5, jf. § 59, stk. 1, nr. 1. Det bemærkes, at førerretten under sagen har været inddraget af politiet i 12 dage.

Kredsrettens dom stadfæstes med de ændringer, at prøvetiden nedsættes til et år, at bøden nedsættes til 28.500 kr. samt at frakendelsen af førerretten regnes fra den 7. februar 2024.

 

Sagsnummer: K 015/24

Domme med forklaringer (kommer senere)