Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

09 feb 2024

Grønlands Landsret

Landsretten idømte tiltalte til anbringelse i anstalt i et år - K 303/23

En 26 årig mand blev ved Qeqqa kredsret idømt anbringelse i anstalt i 4 år for at have forsøgt at dræbe en mand ved at stikke ud efter hans hoved med en køkkenkniv.

Af Grønlands Landsrets dom af 9. februar 2023 fremgår følgende: 

Det fremgår af politiattesten, at forurettede havde overfladiske snitlæsioner mellem øjenbrynene og over højre øjenbryn. Disse objektive fund bekræfter forurettedes forklaring om, at tiltalte holdt kniven over hans hoved, således at knivspidsen rørte hans pande, og at læsionerne i panden opstod, da han forsøgte at få kniven fra tiltalte.

Det må ved forurettedes forklaring i både kredsretten og i landsretten lægges til grund, at kniven blev holdt stille mod forurettedes pande. Det kan ikke lægges til grund, at tiltalte har stukket ud efter forurettede.

Det må endvidere lægges til grund, at skaderne på forurettedes hænder er opstået ved, at forurettede greb fat om knivbladet.

Efter de forholdsvis begrænsede skader i forurettedes pande finder landsretten ikke, at tiltaltes handling har haft en sådan styrke, at det er godtgjort, at han havde til hensigt at dræbe forurettede. Hvis tiltalte havde haft til hensigt at dræbe forurettede med så et farligt et våben som en kniv, må det antages, at skaderne i forurettedes hoved ville have haft et betydeligt større og mere alvorligt omfang.

Landsretten frifinder derfor tiltalte for forsøg på manddrab, og finder ham skyldig i vold, jf. kriminallovens § 88, ved at have stukket forurettede i panden med en kniv, hvor han måtte forvente, at en sådan handling kunne medføre alvorlige skader på forurettende.

Foranstaltningen fastsættes til anbringelse i anstalt i et år, jf. kriminallovens § 146, stk. 1, jf. § 88.

Landsretten har særlig lagt vægt på grovheden i handlingen, idet der er anvendt en kniv, som er et meget farligt våben, og den er anvendt mod forurettes hoved. Der er endvidere lagt vægt på følgerne af handlingen, herunder at der formentlig er påført forurettede varige men.

Tiltalte har været tilbageholdt knap ti måneder, og landsretten finder undtagelsesvis, at anstaltsdommen anses for udstået med den tid, tiltalte har været tilbageholdt, jf. kriminallovens § 122, stk. 1, 4. pkt.

Godtgørelse for svie og smerte tages til følge som nedenfor bestemt.

Tiltalte idømmes anbringelse i anstalt i et år, der anses for udstået med den tid, hvori tiltalte har været frihedsberøvet.

Tiltalte skal i godtgørelse for tort betale 6.600 kr. til forurettede.

Godtgørelsen forfalder og forrentes efter erstatningsansvarslovens § 16.

 

Sagsnummer: K 303/23

Domme med forklaringer (kommer senere)