Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

14 mar 2024

Grønlands Landsret

Stadfæstet kredsrettens afgørelse - K 165/23

En 34 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt 4.500 kroner i bøde samt frakendt retten til at føre motordrevet køretøj i 5 fra 17. april 2023. Han havde indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter kørslen havde en mindsteværdi på 2,02 promille.

Af Grønlands Landsrets dom af 14. marts 2023 fremgår følgende:

Vidnerne har i det væsentlige forklaret for landsretten som i første instans. 

Vidnet har supplerende forklaret, at han er sikker på, at det var tiltalte, som førte bilen. Han kan ikke huske, at han lavede en rapport vedrørende observationer på gerningsstedet, men det er hans underskrift, som fremgår af rapporten.

Foreholdt (x24, 2. afsnit) hvoraf fremgår, at han så én person løbe fra bilen, har vidnet forklaret, at han ikke kan huske, at han skrev det, eller om det var det, han oplevede. Han så ikke mere end en person løbe fra bilen. Det er korrekt, at de fulgte et sæt fodspor hen til en person.

Han kan ikke huske, om døren til passagersædet var åbnet.

Foreholdt oplysningsrapport (x21, 2. sidste afsnit) hvoraf fremgår, at ”undertegnede så tydeligt, at det var tiltalte, der var føreren af bilen” har vidnet bekræftet, at han havde skrevet dette. Han kan ikke huske det i dag.

De ledte ikke efter andre, da de havde fundet tiltalte. Der var en hund i bilen, og de var lidt i tvivl om, hvad de skulle stille op med hunden.

Han mener, at der var nyfalden sne, og man kunne tydeligt se spor i sneen. Han vil tro, at der lå 10-15 cm sne.

Nr. 2 vidne har supplerende forklaret, at han ikke er sikker på, hvem han gav bilnøglen til, da tiltalte og en anden mand skulle tænde bilen, så hunden kunne holde varmen.

Foreholdt oplysningsrapport af 30. oktober 2018 (x21, 1. afsnit) hvoraf fremgår, at ”det hele var en misforståelse. Han vidste ikke, at tiltalte havde rådighed over bilen, da han anmeldte den stjålen” har vidnet forklaret, at han ikke kan huske at have sagt sådan.

Foreholdt afhøringsrapport af 22. januar 2019 (x28, 3. afsnit) hvoraf fremgår bl.a., han gav nøglen til bilen til tiltalte, som han vidste ikke havde kørekort, og som han vidste, var fuld, har vidnet bekræftet, at han forklarede sådan, og det ”nok var rigtig nok”.

Af de af kredsrettens anførte grund stadfæstes kredsrettens afgørelse.

 

Sagsnummer: K 165/23

Domme med forklaringer (kommer senere)