Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

10 apr 2024

Grønlands Landsret

Betinget anstaltsanbringelse i 30 dage - K 017/24

En 27 årig mand blev ved Qaasuitsoq kredsret idømt betinget anbringelse i Anstalten for domfældte i 60 dage for at have have krænket blufærdigheden hos pige, født den 30. august 2003, samt at have skaffet sig samleje ved andet seksuelt forhold til pigen.

Af Grønlands Landsrets dom af 10. april 2023 fremgår følgende: 

Vidnerne har forklaret, at de sammen lagde sig til at sove i et værelse sammen med tiltalte og en eller to andre. De har videre forklaret, at de begge vågnede ved, at tiltalte i løbet af natten lavede samlejebevægelser mod pigen. Pigen har forklaret, at tiltalte bevægede den nedre del af sin krop ind mod hendes baller.

Tiltalte har vedrørende begge forhold alene forklaret, at han i 2014 led af epilepsi, og at han derfor ikke kan huske meget fra dengang.

På denne baggrund og under hensyn til det efterfølgende forløb, hvor tiltalte vendte sig mod pige nr. 2, tiltræder landsretten kredsrettens afgørelse vedrørende forhold 1, hvorfor tiltalte har overtrådt kriminallovens § 84 om blufærdighedskrænkelse.

Vedrørende forhold 2

Vidnet har forklaret, at tiltalte, efter han havde lavet bevægelserne mod pigen, vendte sig mod hende. Pige nr. 2 har afvist, at tiltalte indførte fingre i hende, men forklaret, at han befølte hende.

To dommere udtaler

Pigen nr. 2's forklaring om omfanget af befølingen navnlig i skridtet har ved politiafhøringen, forklaringen i kredsretten og for landsretten afveget for så vidt angår, om befølingen skete indenfor eller udenfor hendes trusser, og befølingens karakter.

På denne baggrund finder vi det alene bevist, at tiltalte befølte pige nr. 2 uden på trusserne og dermed krænkede hendes blufærdighed, hvorfor tiltalte skal frifindes for den rejste tiltale om voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje med et barn under 12 år, og dømmes for blufærdighedskrænkelse.

En dommer udtaler

Idet pige nr. 2 efter forehold af sin tidligere forklaring har bekræftet, at befølingen af hendes skridt skete under trusserne, hvor tiltalte aede hende, finder jeg, at det er bevist, at han har overtrådt kriminallovens § 77, stk. 1, nr. 3 (dagældende § 79).

Der træffes afgørelse efter flertallet, hvorfor tiltalte frifindes for voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje med et barn, og i forhold 2 i stedet dømmes for blufærdighedskrænkelse.

Under hensyn til at der er tale om to forhold af blufærdighedskrænkelse, hvoraf det ene forhold blev begået over for et barn under 12 år, men også under hensyn til, at tiltalte på tidspunktet var 17 år, sagsbehandlingstiden og den omstændighed, at han ikke tidligere er foranstaltet, finder landsretten, at foranstaltningen skal fastsættes til 30 dages betinget anstaltsanbringelse med en prøvetid på 1 år.

På grund af udfaldet stadfæster landsretten kredsrettens afgørelse vedrørende tort.

Kredsrettens afgørelse ændres, således at tiltalte idømmes betinget anstaltsanbringelse i 30 dage. Fuldbyrdelsen af foranstaltningen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 1 år.

Kredsrettens afgørelse vedrørende tortgodtgørelse til begge piger stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 017/24

Domme med forklaringer (kommer senere)