Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

19 apr 2024

Grønlands Landsret

Betinget anstaltsanbringelse i 40 dage - K 050/24

En 21 årig mand blev ved Qaasuitsoq kredsret frifundet. Han var tiltalt for at have haft samleje med en pige, født den 23. juli 2006, der på gerningstidspunktet var under 15 år.

Af Grønlands Landsrets dom af 19. april 2023 fremgår følgende: 

Tiltalte har erkendt sig skyldig i den rejste tiltale. Hans erkendelse om at have haft samleje med pigen, som var under 15 år, understøttes af hendes forklaring. Under hensyn til pigens udseende og fremtoning finder landsretten, at det har været klart for tiltalte, at pigen var under 15 år gammel, da de havde samlejet. Det er derfor bevist, at han er skyldig i den rejste tiltale.

Foranstaltningen fastsættes til 40 dages betinget anstaltsanbringelse, jf. kriminallovens § 79, med en prøvetid på 1 år.

Landsretten har ved fastsættelsen af foranstaltningen lagt vægt på, at tiltalte på tidspunktet for samlejet var 16 år gammel, at han og pigen var kærester eller havde et kærestelignende forhold, at han ikke tidligere er foranstaltet, samt at sagsbehandlingstiden i det væsentligste ikke skyldes hans forhold.

Under hensyn til forholdets karakter fastsættes godtgørelsen til pigen, som på tidspunktet var 12 år, til 20.000 kr.

Kredsrettens dom ændres, således at tiltalte idømmes betinget anstaltsanbringelse i 40 dage. Fuldbyrdelsen udsættes og bortfalder efter en prøvetid på 1 år.

Tiltalte skal til pigen betale 20.000 kr.

 

Sagsnummer: K 050/24

Domme med forklaringer (kommer senere)