Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

24 apr 2024

Grønlands Landsret

Tiltalte skal betale 15.000 kr. - K 180/23

En 23 årige mand blev ved Qeqqa kredsret idømt til at betale 15.000 kr. for at have skaffet sig samleje eller andet seksuelt forhold med en kvinde, som befandt sig i en tilstand eller situation, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Af Grønlands Landsrets dom af 24. april 2023 fremgår følgende: 

Kvinden har forklaret, at hun vågnede ved, at tiltalte rørte ved hendes nøgne kønsdele under hendes trusser. Hun har forklaret, at hans fingre rørte ved hendes klitoris og bevægede sig, og at – det mens hun var vågen – varede omkring et minut.  

Kvindens forklaring om, at tiltalte befamlede hende, støttes af den fremlagte chat korrespondance mellem dem, men også af tiltaltes forklaring fra kredsretten, hvor han erkendte, at han den 1. januar 2022, da han vågnede ved siden af kvinden, befølte hende i skridtet under hendes g-streng.

På denne baggrund og da det af afhøringsrapporten vedrørende afhøringen af tiltalte fremgår, at han oprindeligt til politiet forklarede, at han havde penetreret kvinden, mens hun sov, finder landsretten det bevist, at tiltaltes befamlingen af kvinden var af en sådanne karakter, at der er tale om en overtrædelse af dagældende kriminallovs § 77, stk. 1, nr. 2 (nugældende § 77, stk. 1), og han er derfor skyldig i den rejste tiltale, dog således, at det ikke er bevist, at tiltalte indførte sine fingre i kvindens vagina, og at forholdet til dels blev begået, mens kvinden var vågen, men ude af stand til at modsætte sig, da hun var handlingslammet.   

Landsretten tiltræder den af kredsretten fastsatte foranstaltning. Landsretten har herved lagt vægt på, at forholdet blev begået for 2 år siden, og at tiltalte ikke tidligere er foranstaltet.

Under hensyn til forholdets karakter fastsættes tortgodtgørelsen til kvinden i overensstemmelse med Højesterets dom af 29. oktober 2018 (U.2019.497) til 15.000 kr.

Kredsrettens afgørelse vedrørende foranstaltning stadfæstes.

Tiltalte skal til kvinden betale 15.000 kr.

 

Sagsnummer: K 180/23

Domme med forklaringer (kommer senere)