Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

01 maj 2024

Grønlands Landsret

Kredsrettens dom stadfæstes - K 039/24

En 31 årig mand blev ved Qaasuitsoq kredsret idømt anbringelse i Anstalten for domfældte i 60 dage for ved uanstændigt forhold at have krænket blufærdigheden hos en pige, født den 19. maj 2012, idet tiltalte førte pigens hånd hen til sin penis samt at have krænket blufærdigheden hos en anden pige.

Af Grønlands Landsrets dom af 1. maj 2023 fremgår følgende: 

Pigen har forklaret, at tiltalte, en nat hvor hun overnattede hos sin kusine og tiltalte, førte hendes hånd ned til sin penis, og at tiltalte flere gange med sin stive nøgne penis rørte ved hendes baller uden på hendes underbukser tæt ved hendes anus. Landsretten finder hendes forklaring troværdig, herunder fordi hendes forklaring om det skete, understøttes af hendes forklaring om, at det under episoden lugtede, som når man ikke har været i bad, at hendes hænder efter episoden lugtede, at hun græd efterfølgende, fordi det der var sket, var pinligt, men også fordi det forklarede understøttes af episoden omfattet af forhold 2, og af pigens mors forklaring om, at pigen pludselig og uforklarligt ændrede karakter. Landsretten tiltræder derfor kredsrettens bevisvurdering vedrørende forhold 1.

Pige nr. 2 har forklaret, at tiltalte - efter hun sammen med nogle andre herunder pige nr. 1 havde badet i en pool - insisterede på at skulle tørre hende, selvom hun flere gange sagde, at hun selv kunne tørre sig. Pige nr. 2 har videre forklaret, at aftørringen, som skete med et håndklæde, var koncentreret om hendes skridt, baller, anus og bryster, at det var ubehageligt, og at hun blev forskrækket over tiltaltes opførsel og gerne ville sige stop. Landsretten finder pige nr. 2's forklaring troværdig herunder fordi, pigen under dele af sin forklaring fremstod tydeligt påvirket af situationen, men navnlig fordi hendes forklaring blev afgivet uden overdrivelse, og understøttes af pige nr. 1's forklaring om, hvor pige nr. 2 blev tørret, at hun sagde, at hun godt selv kunne tørre sig, men også om, at hum så trist ud under aftørringen.

Under hensyn til områderne, som aftørringen af pige nr. 2 var koncentreret om, at der var tale om aftørring af en pige på 8 år, som selv var i stand til at tørre sig, og at pigen flere gange sagde fra overfor aftørringen, tiltræder landsretten, at der er tale om en overtrædelse af kriminallovens § 84, stk. 1, hvilket tiltalte indså.

Landsretten finder foranstaltningen fastsat af kredsretten passende, og har herved lagt vægt på navnlig, at der er tale om to blufærdighedskrænkelser af børn på otte år, hvor enten tiltalte eller barnet var afklædt, og hvor nøgne kønsdele blev berørt, men også på at forholdene blev anmeldt i december 2021. Under hensyn til forholdenes karakter og uanset, at tiltalte ikke tidligere er foranstaltet, finder landsretten ikke grundlag for at fravige udgangspunktet om en dom til anbringelse i anstalten.

Landsretten tiltræder kredsrettens afgørelse vedrørende tort.

Kredsrettens dom stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 039/24

Domme med forklaringer (kommer senere)