Gå til sidens indhold

Grønlands Landsret

23 aug. 2024

Grønlands Landsret

Sermersooq Kredsrets dom af 24. juni 2024 stadfæstet - K 152/24

En 25 årig mand blev ved Sermersooq kredsret idømt anbringelse i anstalt i 1 år og 6 måneder for at have fastholdt en kvinde i sengen, herunder ved at lægge sig på hende, hvorefter tiltalte tog sine bukser af og gennemførte samleje på trods af, at kvinden gjorde modstand, råbte på hjælp.

Af Grønlands Landsrets beslutning af 23. august 2024 fremgår følgende: 

Det kan lægges til grund som ubestridt, at der har fundet et samleje sted mellem tiltalte og kvinden på tid og sted som anført i anklageskriftet.

Landsretten lægger endvidere efter tiltaltes og kvindens respektive forklaringer til grund, at de begge, trods beruselse, var mentalt nærværende under samlejet.

Tiltaltes forklaring og kvindens forklaring om hændelsesforløbet i forbindelse med samlejet er ikke overensstemmende. Lægges tiltaltes forklaring til grund, er samlejet foregået med begge parters samtykke, og han skal frifindes. Lægges kvindens forklaring til grund – svarende til beskrivelsen i anklageskriftet - har der ikke været samtykke til samlejet fra hendes side, hvilket har været tydeligt for tiltalte, der i så fald skal findes skyldig.

Landsretten finder, at hun også for landsretten har afgivet en detaljeret, sikker og troværdig forklaring, der støttes af, at hun straks efter samlejet, hvor hendes søster kom til stede, grædende fortalte sin søster, at hun var blevet voldtaget, hvorpå forholdet blev anmeldt til og efterforsket af politiet.

Landsretten lægger derfor ligesom kredsretten kvindens forklaring til grund og tiltræder på denne baggrund, at tiltalte er fundet skyldig i forholdet.

Herefter, og idet den af kredsretten fastsatte foranstaltning efter de foreliggende omstændigheder findes passende, stadfæstes kredsrettens dom.

Stadfæstelsen omfatter tortgodtgørelsen, der ligeledes er passende udmålt.

Sermersooq Kredsrets dom af 24. juni 2024 stadfæstes.

 

Sagsnummer: K 152/24

Domme med forklaringer (kommer senere)