Gå til sidens indhold

Retten i Herning

02 dec 2022

Retten i Herning

Dom i brandstiftelsessag

Dom afsagt: 2. december 2022

21-årig mand er i dag fundet skyldig i brandstiftelse på psykiatrisk afdeling E3 på det tidligere Herning sygehus

Sagsnummer: SS 99-3010/2022

Flertallet i en nævningesag har fundet den 21-årige skyldig i blandt andet brandstiftelse på den tidligere afdeling E3 på Herning sygehus tilbage i marts 2022. Der var tale om en afdeling for psykiatriske patienter, og afdelingen var lukket, så man kun kunne forlade denne ved brug af personalets nøglekort. Manden er dømt for at have sat ild til en plastikkasse i rygerummet. Branden blev opdaget af personalet, der gik i gang med slukningsarbejdet og evakuering af patienter på afdelingen. Der skete alene materiel skade i selve rygerummet, og ifølge farlighedserklæring fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut var der ikke konkret fare for menneskeliv ved branden. På baggrund heraf og efter en samlet vurdering fulgte nævningetinget ikke anklagerens påstand om at tage bestemmelsen om brandstiftelse ved særligt skærpende omstændigheder i brug. Ved særligt skærpende omstændigheder kan straffen stige fra de normale 6 år til 10 års fængsel. Tiltalte blev således alene dømt for brandstiftelse efter straffelovens § 181, stk. 1 og en række andre mindre forhold.

Et enigt nævningeting har på baggrund af udtalelse fra Retslægerådet og retspsykiatrisk erklæring konkluderet, at tiltalte er omfattet af straffelovens § 16, og for at forebygge nye lovovertrædelser fik tiltalte dom til anbringelse i psykiatrisk afdeling.