Gå til sidens indhold

Retten i Herning

03 okt 2023

Retten i Herning

To udlændinge straffet for voldtægt af 19-årig pige i Herning midtby

Dom afsagt: 3. oktober 2023

To udenlandske mænd på henholdsvis 36 og 27 år blev fundet skyldig i voldtægt og forsøg på voldtægt af en 19-årig pige i Herning midtby og straffet med henholdsvis fængsel i 4 år og 2 ½ år.

To udenlandske mænd på henholdsvis 36 og 27 år blev fundet skyldig i voldtægt og forsøg på voldtægt af en 19-årig pige i Herning midtby og straffet med henholdsvis fængsel i 4 år og 2 ½ år.

Den 21. januar 2023 var de to mænd lidt efter kl. 02.00 på vej gennem gågaden i Herning til deres bopæl. Af en overvågningsvideo fra gågaden fremgår det, at de to mænd gik forbi en 19-årig pige, som sad på en ansats, tydeligt meget beruset. Samtidig forsøgte andre personer på gågaden at komme i kontakt med pigen. Da der ikke var andre personer i nærheden af pigen, gik den 36-årige mand hen til pigen og med sin ene hånd tog han fat i hende og førte hende ind i en gyde, mens den anden blev stående udenfor på gågaden. Pigen og den 36-årig afgav forskellige forklaringer om, hvad der skete i de 3 minutter, hvor manden var i gyden, men efterfølgende kunne det bl.a. ved en kriminalteknisk undersøgelse og DNA-erklæringer konstateres, at der var sædrester på pigens krop, tøj og fliserne omkring gyden, og at sædresterne stammede fra den 36-årige. Den 36-årige forklarede, at han ville følge pigen hjem, og at hun inde i gyden havde forsøgt at røre ham i skridtet, hvorefter han var gået til siden og havde onaneret. Efterfølgende havde pigen rørt ved ham og sig selv, og der var som følge heraf kommet sædrester på hende. Pigen havde ikke boet i en opgang i gyden, og derfor var han ifølge sin forklaring gået ud igen. Den 27-årige forklarede, at han, da den 36-årige mand var kommet ud, gik ind i gyden for at hjælpe pigen med at finde hjem, men at hun ikke ønskede hjælp, hvorfor han var gået igen.

Kort efter kom vidner forbi og kunne høre den 19-årige græde inde fra gyden. Det ene vidne bemærkede også, at han fra gaden kunne se en skikkelse længere inde i gyden. Han gik ind til pigen og fandt den 19-årige, hvor hun sad med bukserne nede om knæene.

Retten fandt det bevist, at de 2 mænd efter at have passeret den 19-årige, som var synlig stærkt beruset, efter fælles aftale og indbyrdes forståelse vendte tilbage til hende med det formål at opnå samleje med hende. Det var også bevist, at den 36-årige førte den 19-årig pige ind i gyden, hvor han voldtog hende, samtidig med at den 27-årige mand holdt vagt foran gyden. Da den 36-årige kom ud fra gyden, gik den 27-årige ind i gyden, hvor han havde til hensigt at voldtage den 19-årige, samtidige med at den 36-årige stod vagt. Det lykkedes ikke den 27-årige at voldtage pigen, idet han blev afbrudt af to personer, som kom ned ad gågaden.

Den 36-årige blev herefter dømt for voldtægt, og den 27-årige for forsøg på voldtægt. Desuden blev begge personer dømt for medvirken til den andens handlinger.

Den 36-årige blev straffet med 4 års fængsel og udvist for bestandig af Danmark, og den 27-årige blev straffet med fængsel i 2 ½ år og udvist for bestandig af Danmark.

De tiltalte blev samtidig dømt til at betale den 19-årig pige 110.000 kr. i erstatning.

De tiltalte ankede dommen til Vestre Landsret med påstand om frifindelse og formildelse. 

Der henvises til rettens j.nr. SS 1764/23.