Gå til sidens indhold

Retten i Herning

29 maj 2024

Retten i Herning

Grundloven fylder 175 år: test din viden

Dom afsagt: 29. maj 2024

Domstolsstyrelsen lancerer nu Grundlovsdysten - en ny quiz, hvor du kan få testet din viden om grundloven, som fastlægger de overordnende spilleregler for vores demokrati, retsstat og folkestyre.

Om en uge, den 5. juni 2024, fejrer Danmark 175-året for grundloven. Den lov, der beskriver de grundlæggende regler for det danske samfund. Det markeres af Domstolsstyrelsen med udgivelsen af det digitale spil Grundlovsdysten, hvor du igennem 12 spørgsmål kan teste din viden. Du finder spillet på grundlovsdysten.dk.

Domstolsstyrelsens udviklingsdirektør, Merethe Eckhardt, siger:

”Vi skal hele tiden stå vagt om grundloven. Den udgør fundamentet for vores demokrati og retssamfund, og vi kan være stolte af den. Alligevel er det de færreste, der ved, hvad der egentlig står i grundloven. Det vil vi gerne rykke lidt ved på en sjov og lærerig måde og slå et slag for grundloven med Grundlovsdysten. Vi håber, at folk vil spille med og blive klogere”.

Magtens tredeling

Grundlovsdag er den dag, hvor kong Frederik VII i 1849 underskrev grundloven og også den dag, hvor kong Frederik IX i 1953 underskrev den reviderede udgave, som er vores nuværende grundlov.

Et helt afgørende princip i grundloven er magtens tredeling. Det betyder, at der er en lovgivende magt (Folketinget og regeringen i forening), en udøvende magt (regeringen) og en dømmende magt (domstolene).

Grundlovsdysten har til formål at oplyse om grundlovens tilblivelse og udvikling, dens betydning for samfundet og ikke mindst de rettigheder, som vi har takket være grundloven. Det gælder for eksempel ytringsfrihed, foreningsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed og retten til personlig frihed og politisk uafhængighed. I spillet skal du bl.a. svare på spørgsmål om, hvornår magtens tredeling indførtes, hvad der skal til for at ændre grundloven, og hvornår foreninger kan forbydes på trods af den grundlovssikrede foreningsfrihed.

Domstolsstyrelsens udviklingsdirektør, Merethe Eckhardt, siger:

”Vi tager ofte grundloven og vores rettigheder for givet, og det må vi ikke. Derfor er det vigtigt at huske på de ting, der står i grundloven. Den har skabt et solidt juridisk grundlag for det samfund, som vi har i dag”.

Gå til grundlovsdysten.dk (åbner i nyt vindue)

Prøv også Domstolsdysten

Grundlovsdysten er et supplement til Domstolsdysten, der består af en række quizzer omhandlende det danske retssamfund.

Man kan blandt andet få testet sin viden om rettens arbejde, korruption, retssikkerhed og nu også grundloven. God fornøjelse og god grundlovsdag!

Gå til domstolsdysten.dk (åbner i nyt vindue)