Gå til sidens indhold

Højesteret

04 sep. 2024

Højesteret

Anmodning om ophævelse af udvisning hjemvist til realitetsbehandling

Anmodning om ophævelse af udvisning blev hjemvist til realitetsbehandling i landsretten

Sag 11/2024

afsagt 4. september 2024

Anklagemyndigheden
mod
T

Sagen angik i første række, om T, som siden 2010 har været på tålt ophold i Danmark, kan få prøvet udvisningen af ham. T blev i 2013 gift med en dansk statsborger, og parret har efterfølgende fået tre børn, som er danske statsborgere. Familien bor sammen. Efter udlændingelovens § 50 og dens forarbejder er der ret til at få prøvet spørgsmålet om en udvisnings ophævelse bl.a. i tilfælde, hvor EU-retten tilsiger det.

Højesteret fandt, at det forhold, at T er på tålt ophold, og at der ikke umiddelbart er udsigt til udsendelse, ikke i sig selv kan danne grundlag for at afvise, at han kan have en afledt opholdsret efter artikel 20 i TEUF som følge af sine børns afhængighedsforhold til ham.

Om der består et sådan afhængighedsforhold, der kan føre til afledt opholdsret efter TEUF artikel 20, har EU-Domstolen i dom af 5. maj 2022 i de forenede sager C-451/19 og C-532/19, XU og QP, udtalt, at når en mindreårig unionsborger har fast bopæl med begge sine forældre, og forældrene derfor i det daglige er fælles om at tage sig af barnet og om at varetage den retlige, følelsesmæssige og økonomiske forsørgelse af barnet, kan det formodes – hvilken formodning dog kan afkræftes – at der består et afhængighedsforhold mellem denne mindreårige unionsborger og vedkommendes forælder, der er tredjelandsstatsborger, uafhængigt af den omstændighed, at den anden forælder, som er statsborger i den medlemsstat, på hvis område denne familie er bosiddende, har en ubetinget ret til at forblive på denne medlemsstats område.

Under henvisning til denne dom og de foreliggende oplysninger i sagen fandt Højesteret, at det kan formodes, at der består et sådant afhængighedsforhold mellem T og hans mindreårige børn, at han har en afledt opholdsret efter TEUF artikel 20. Højesteret fandt herefter, at T efter udlændingelovens § 50 kan få prøvet, om udvisningen af ham skal ophæves.

Højesteret hjemviste sagen til landsretten til realitetsbehandling af T’s anmodning om at få ophævet udvisningen af ham.

Læs hele Højesterets afgørelse i sag 11/2024 (pdf)