Gå til sidens indhold

Højesteret

03 sep. 2024

Højesteret

Materiale fra kontrolbesøg kunne indgå i straffesag

Materiale fra kontrolbesøg kunne indgå i straffesag som lovligt tilvejebragte beviser

Sag 9/2024

afsagt den 3. september 2024

Anklagemyndigheden
mod
T

Fødevarestyrelsen og Nordjyllands Politi undersøgte sammen T’s husdyrbesætning på hendes ejendom i 2020 og 2021.Under kontrolbesøgene foretog Fødevarestyrelsen foto- og videooptagelser af dyrene og de steder, hvor dyrene opholdt sig. Ved begge besøg indstillede Fødevarestyrelsen til politiet, at der blev udstedt påbud til T, og styrelsen fandt, at der var tale om uforsvarlig behandling af dyr og overtrædelser af regler i bl.a. dyreværnsloven og dyrevelfærdsloven.

Ved landsrettens dom blev T idømt 50 dages fængsel for overtrædelse af dyreværnsloven og dyrevelfærdsloven ved at have behandlet et antal kreaturer og heste uforsvarligt. T blev desuden frakendt retten til at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele beskæftige sig personligt med produktionsdyr (inklusive heste) i en periode på 2 år fra endelig dom.

Sagen angik for Højesteret navnlig, om undersøgelserne på T’s ejendom, herunder de nævnte foto- og videooptagelser, blev foretaget i strid med retssikkerhedslovens § 9.

Retssikkerhedslovens § 9, stk. 1, bestemmer, at hvis en person med rimelig grund mistænkes for at have begået en strafbar lovovertrædelse, kan tvangsindgreb over for den mistænkte med henblik på at tilvejebringe oplysninger om det eller de forhold, som mistanken omfatter, alene gennemføres efter reglerne i retsplejeloven om strafferetsplejen. Ifølge stk. 2 gælder dette ikke, hvis tvangsindgrebet gennemføres med henblik på at tilvejebringe oplysninger til brug for behandlingen af andre spørgsmål end fastsættelse af straf.

Højesteret fandt, at retssikkerhedslovens § 9 ikke er til hinder for, at en myndighed uden retskendelse gennemfører et kontrolbesøg, hvis det er sagligt begrundet som led i udførelsen af myndighedens tilsyns- og kontrolopgaver. Fødevarestyrelsen og politiet kan således i medfør af dyrevelfærdsloven foretage husundersøgelse og undersøgelse af andre lokaliteter på en ejendom med henblik på f.eks. at udstede påbud, uanset om påbuddet angår forhold, der tillige kan indebære en strafbar overtrædelse af dyrevelfærdsloven. Bestemmelsen er heller ikke til hinder for, at myndighederne dokumenterer forhold på ejendommen med henblik på udstedelse af påbud mv., selv om det står klart, at dokumentationen også vil kunne benyttes som bevismiddel i en eventuel straffesag.

Højesteret udtalte om den konkrete sag, at det ikke var i strid med retssikkerhedslovens § 9, at Fødevarestyrelsen med politiets bistand havde gennemført kontrolbesøgene, herunder at Fødevarestyrelsen havde foretaget de nævnte foto- og videooptagelser. Materialet fra kontrolbesøgene kunne således indgå i straffesagen som lovligt tilvejebragte beviser.

Højesteret fandt, at straffen var passende fastsat, og stadfæstede herefter landsrettens dom.

Læs hele Højesterets afgørelse i sag 9/2024 (pdf)

Læs landsrettens afgørelse i sag 9/2024 i Domsdatabasen

Læs byrettens afgørelse i sag 9/2024 i Domsdatabasen