Gå til sidens indhold

Retten i Kolding

04 sep. 2024

Retten i Kolding

Knivdrab i Kolding by: Anbringelse

En 25-årig mand dømt til anbringelse for knivdrab på 56-årig britisk mand den 28. oktober 2023 om aftenen ud for Gråbrødregade 11 i Kolding

Sagsnummer: Straffesag 3688/2024

Sagen kort fortalt

Den 25-årige, der kom fra Brørup og havde boet i Kolding i ca. en måned, var tiltalt for manddrab efter straffelovens § 237, ved den 28. oktober 2023 ca. kl. 21.10 på Gråbrødregade ud for nr. 11 i Kolding, at have dræbt den 56-årige, idet han med en kniv stak ham flere gange i overkroppen, på venstre balle og venstre overarm, hvilket bevirkede, at den 56-årige som følge af skaderne afgik ved døden.

Tiltalte nægtede sig skyldig under henvisning til, at han intet kunne huske.

Dommens resultat

Retten fandt det efter vidneforklaringerne, videoovervågning fra Kolding midtby og de lægelige oplysninger bevist, at tiltalte var skyldig i manddrab efter tiltalen.

Retten hørte tiltaltes forklaring og 8 vidneforklaringer, og man gennemgik bl.a. et omfattende videoovervågningsmateriale fra gerningsstedet og gaderne i nærheden samt undersøgelser af dna-spor på bl.a. den 56-åriges tøj.

Retspsykiaterne vurderede, at tiltalte havde været sindssyg på tidspunktet for drabet og i en periode af flere dages varighed forud for dette. Efter de lægelige oplysninger om tiltaltes mentale forhold blev han herefter dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling uden fastsat længstetid.

Anbringelse på psykiatrisk afdeling er en foranstaltning, der kan bruges, når den domfældte har en svær sindslidelse og bliver dømt for alvorlig, personfarlig kriminalitet. Den dømte anbringes på en (rets)psykiatrisk afdeling og kan ikke udskrives, før retten ændrer beslutningen.

Sagen var en domsmandssag, fordi tiltalte havde fravalgt at få sagen behandlet som nævningesag (med tre dommere og seks nævninger). Dommeren og de to domsmænd var enige om, at tiltalte var skyldig og skulle dømmes til anbringelse.

Den 25-årige ankede dommen til landsretten.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Kolding 4. september 2024.