Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

21 okt. 2024

Procesbevillingsnævnet

Fortsat varetægtsfængsling i ankesag – reglerne om prøveløsladelse

Procesbevillingsnævnet har den 9. oktober 2024 meddelt en tiltalt tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Østre Landsret den 24. juli 2024 (S-3638-23)

Tiltalte blev den 31. august 2022 anholdt og varetægtsfængslet for overtrædelse af blandt andet straffelovens § 245, stk. 1, for sammen med tre andre at have overfaldet en person, der var medlem af en konkurrerende bandegruppering. Tiltalte og de tre medtiltalte var alle enten medlemmer af eller tilknyttet henholdsvis Hells Angels MC eller AK81.

 

Ved byrettens dom af 18. december 2023 blev tiltalte idømt 3 års fængsel og et opholdsforbud på 5 år vedrørende en række nærmere bestemte områder for overtrædelse af blandt andet straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 247, stk. 1, jf. § 81 a. Byretten bestemte, at ansøger og de tre medtiltalte skulle forblive varetægtsfængslet under eventuel appel, eller indtil fuldbyrdelse af straffen kunne iværksættes, jf. retsplejelovens § 762, stk. 2, nr. 1. 

 

Anklagemyndigheden ankede dommen og anmodede samtidig om, at alle fire tiltalte skulle forblive varetægtsfængslet i medfør af retsplejelovens § 769, st. 4, jf. § 762, stk. 2, nr. 1. 

 

Landsretten bestemte ved kendelse af 10. januar 2024, at tiltalte skulle forblive varetægtsfængslet i 4 uger. Landsretten henviste til, at de tiltalte ved byrettens dom var fundet skyldige i overtrædelse af straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 81 a, stk. 1, hvorfor kravet om særligt bestyrket mistanke var opfyldt. Med henvisning til, at de tiltalte ved dommen var idømt en straf af fængsel i 3 år og et opholdsforbud, og oplysningerne om forholdenes grovhed, fandt landsretten, at hensynet til retshåndhævelsen krævede, at de tiltalte ikke var på fri fod. 

 

Varetægtsfængslingen blev efterfølgende forlænget flere gange. 

 

Ankesagen blev berammet til hovedforhandling over 5 dage i marts 2025. 

 

Anklagemyndigheden anmodede om, at de tiltalte skulle forblive varetægtsfængslet, indtil der var afsagt dom i ankesagen, jf. retsplejelovens § 769, stk. 4, jf. § 787, stk. 2. 

 

Landsretten bestemte at de tiltalte skulle være varetægtsfængslet indtil dom

Ved landsrettens kendelse af 24. juli 2024 blev det bestemt, at alle fire tiltalte skulle forblive varetægtsfængslet, indtil der var afsagt dom i ankesagen. Landsretten fandt, at betingelserne for fortsat varetægtsfængsling i medfør af retsplejelovens § 769, stk. 4, jf. § 762, stk. 2, nr. 1, var opfyldt. 

 

Landsretten bemærkede, at det følger af straffelovens § 38, stk. 5, at prøveløsladelse ikke kan ske, hvis den dømte af politiet skønnes at have tilknytning til en gruppe af personer, som er aktivt involveret i en verserende voldelig konflikt med en anden gruppe, og politiet oplyser, at der inden for den gruppe, som den dømte skønnes at have tilknytning til, som led i konflikten enten er anvendt skydevåben eller er anvendt våben eller eksplosivstoffer, som på grund af deres særdeles farlige karakter er egnet til at forvolde betydelig skade, eller er begået brandstiftelses omfattet af § 180 a. 

 

Landsretten henviste til, at de tiltalte var fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 247, stk. 1, jf. § 81 a, stk. 1. 

 

Landsretten henviste videre til, at Højesteret i en kendelse af 15. februar 2024 (U 2024.2127 H) havde udtalt, at det ikke er udelukket, at varetægtsperioden efter en konkret vurdering kan overstige varigheden af den forventede straf med fradrag af normal prøveløsladelsestid, og at der ved proportionalitetsvurderingen i forbindelse med rettens stillingtagen til forlængelse af varetægtsfængslingen ikke skulle indhentes en udtalelse fra kriminalforsorgen vedrørende muligheden for at opnå prøveløsladelse til normal tid. 

 

På den baggrund og henset til sagens alvorlige karakter fandt landsretten, at det ikke ville være i strid med proportionalitetsprincippet i retsplejelovens § 762, stk. 3, at forlænge varetægtsfængslingen ud over to tredjedele af straffetiden, og at fængsling indtil dom ikke kunne anses for uproportional. 

 

En af de nævnte tiltalte indgav ansøgning og har som nævnt fået tilladelse til at kære landsrettens afgørelse til Højesteret.

 

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/19797.