Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

16 okt. 2024

Procesbevillingsnævnet

Indlevering af stævning pr. mail ved teknisk nedbrud på sagsportalen

Procesbevillingsnævnet har den 10. oktober 2024 meddelt et selskab tilladelse til kære til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 19. juni 2024 (BS-20732/2024)

I sagen, der angik spørgsmålet om lejeforhøjelse i et erhvervslejeforhold, var der mellem parterne enighed om, at fristen for at indbringe sagen for retten efter erhvervslejelovens § 13, stk. 9 og 10, udløb den 22. juni 2022. 

Det var endvidere ubestridt, at der i perioden fra den 21. til den 26. juni 2022 var udfordringer med at tilgå domstolenes sagsportal, idet denne var utilgængelig for alle brugere i perioden fra den 21. til den 24. juni 2022 og var utilgængelig for nogle brugere helt frem til søndag den 26. juni 2022. 

Den 22. juni 2022 kl. 14.47 fremsendte selskabet sin stævning pr. mail til retten og til modpartens advokat og anførte i denne forbindelse blandt andet, at sagsportalen ikke var tilgængelig. Mandag den 27. juni 2024 oprettede selskabet sagen på sagsportalen. 

Modparten nedlagde herefter påstand om, at sagen skulle afvises, idet søgsmålsfristen ikke var overholdt. 

Byretten fandt, at sagen var anlagt rettidigt

Byretten anførte, at der ikke var truffet beslutning om, at selskabet kunne sende stævningen pr. mail, og at denne derfor ikke var indgivet i overensstemmelse med retsplejelovens regler. Det måtte imidlertid lægges til grund, at der var generelle tekniske problemer med domstolenes sagsportal, der i perioden fra 21. til 24. juni 2022 var helt utilgængelig. 

Byretten lagde derfor til grund, at selskabet var forhindret i inden for fristen at anlægge sagen på den foreskrevne måde. 

På denne baggrund og under henvisning til bl.a., at det på tidspunktet for mailens fremsendelse ikke var muligt inden søgsmålsfristens udløb samme dag at søge retten om tilladelse til at indgive stævningen på mail, og at modpartens advokat samtidig modtog kopi af stævningen, fandt retten, at stævningen helt undtagelsesvist kunne anses for gyldigt indleveret ved mailen af 22. juni 2024 kl. 14.47, og at sagen derfor var anlagt inden for søgsmålsfristen. 

Landsretten ændrede byrettens afgørelse og afviste sagen

Landsretten anførte, at Højesteret i kendelsen trykt i U 2020.1336 H har fundet, at et kæreskrift, der blev indgivet til retten ved mail på kærefristens sidste dag kl. 16.55, helt undtagelsesvis kunne anses for gyldigt indgivet, selvom kæreskriftet ikke blev indgivet i overensstemmelse med reglerne i retsplejelovens § 148 a. Højesteret lagde herved vægt på, at kæreskriftet, der samtidig blev sendt til modpartens advokat, ikke kunne indgives på domstolenes sagsportal på kærefristens sidste dag på grund af særlige tekniske problemer, og at det ikke inden kærefristens udløb var muligt at søge retten om tilladelse til at indgive kæreskriftet ved mail.

Landsrettens anførte videre, at selskabet ved fremsendelsen den 22. juni 2022 af mail med stævning til byretten og modpartens advokat havde haft mulighed for inden udløbet af søgsmålsfristen at søge retten om tilladelse til at indgive stævningen på denne måde, men at dette ikke var sket. I hvert fald under disse omstændigheder fandt landsretten, at den ved mail af 22. juni 2022 kl. 14.47 indgivne stævning ikke undtagelsesvist kunne anses for gyldigt indgivet. 

Da sagen herefter først kunne anses for anlagt ved selskabets indlevering af stævning på domstolenes sagsportal den 27. juni 2022 og dermed efter udløbet af søgsmålsfristen, afviste landsretten sagen. 

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/17576.