Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

10 okt. 2024

Procesbevillingsnævnet

Om advokatpålæg i fogedsager

Procesbevillingsnævnet har den 4. oktober 2024 meddelt en borger tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Vestre Landsret den 28. august 2024 (B-0396-24)

Gældsstyrelsen foretog pantefogedudlæg hos borgeren, som påklagede pantefogedudlægget til fogedretten. Undervejs i sagen besluttede fogedretten at meddele borgeren advokatpålæg, jf. retsplejelovens § 259, stk. 2, idet fogedretten fandt, at sagen af forskellige årsager ikke kunne behandles hensigtsmæssigt, uden at han havde juridisk bistand. Samtidig afslog fogedretten at imødekomme en anmodning fra borgeren om at henvise sagen til en anden fogedret.

Borgeren iværksatte (selv) et kæremål angående fogedrettens beslutningen om ikke at henvise sagen til den anden fogedret.

Landsretten afviste kæremålet 

Landsretten fandt, at da kæreskriftet var indgivet af borgeren selv, efter han var meddelt advokatpålæg af fogedretten, kunne kæreskriftet ikke anses for indgivet, jf. retsplejelovens § 259, stk. 4, og U 2015.570 H. Herefter, og da der ikke var grundlag for at beskikke borgeren en advokat under kæremålet efter princippet i retsplejelovens § 259, stk. 4, 2. pkt., afviste landsretten kæren. 

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/21519.