Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

11 okt. 2024

Procesbevillingsnævnet

Spørgsmål om konfiskation af ombygget kabineknallert

Procesbevillingsnævnet har den 10. oktober 2024 meddelt en tiltalt tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Vestre Landsret den 18. marts 2024 (V.L. S–0317–23)

Føreren af en trehjulet kabineknallert – en såkaldt tuk-tuk – blev stoppet af politiet, og blev i den forbindelse ved en blodprøve målt til at have haft en promille på mindst 2,07.

Anklagemyndigheden rejste herefter tiltale for overtrædelse af færdselslovens § 117 c, stk. 1, nr. 3, jf. § 53, stk. 1. Anklagemyndigheden nedlagde påstand om bødestraf, om førerretsfrakendelse og om, at der skete konfiskation af førerens kabineknallert jf. færdselslovens § 133 a, stk. 7. Føreren blev også i sagen tiltalt for en række tilfælde af hærværk og overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

Den tiltale erkendte sig skyldig i alle forholdene. Han gjorde gældende, at han led af svær angst, at hans kabineknallert fungerede som hans hjem, og at den overordnet havde en beroligende effekt på ham. Den tiltalte gjorde derfor med henvisning til færdselslovens § 133 a, stk. 13, gældende, at der undtagelsesvist skulle ske frifindelse for så vidt angik konfiskationspåstanden, da der var tale om ganske særlige sociale forhold.

Byretten idømte føreren dagbøder og førerretsfrakendelse i 2 år, og tog konfiskationspåstanden til følge.

Byretten fandt, at det måtte anses for bevist, at den tiltalte var skyldig bl.a. i overtrædelse af færdselslovens § 117c, stk. 1, nr. 3, jf. § 53, stk. 1 (spirituskørsel). Den tiltalte blev idømt 10 dagbøder á 950 kr. og frakendt retten til at føre lille knallert i to år.

Byretten fandt videre, at der skulle ske konfiskation af den tiltaltes kabineknallert.

Den tiltalte ankede dommen til landsretten alene for så vidt angik spørgsmålet om konfiskation.

Landsretten stadfæstede byrettens dom

Landsretten fandt efter en samlet vurdering, at der henset til tiltaltes høje promille på gerningstidspunktet og henset til de generelle hensyn, der begrunder konfiskation i tilfælde som det foreliggende, ikke var grundlag for at undlade konfiskation efter færdselslovens § 133 a, stk. 13. Landsretten stadfæstede derfor byrettens dom vedrørende konfiskation af nævnte kabineknallert.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/08223.