Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

07 nov. 2024

Procesbevillingsnævnet

Hensynet til udvisningsdømtes anbragte barn ved prøvelse af udvisning

Procesbevillingsnævnet har den 28. oktober 2024 meddelt en usbekisk statsborger tilladelse til kære til Højesteret af en kendelse, der er afsagt af Østre Landsret den 12. april 2024 (S-3621-23)

Sagen vedrører prøvelse af udvisning af en usbekisk statsborger, der ved dom af 24. februar 2022 blev idømt 8 måneders fængsel og udvist af Danmark med indrejseforbud i 6 år for overtrædelse af straffelovens § 244, stk. 1, jf. § 247, stk. 1, om vold i gentagelsestilfælde. Hun var tidligere i 2020 blevet idømt 3 års fængsel og udvist af Danmark med indrejseforbud for bestandig for blandt andet overtrædelse af straffelovens § 245, jf. § 247, stk. 1, for grov vold i gentagelsestilfælde.

 

I juli 2023 begærede kvinden bestemmelserne om udvisning ophævet eller indrejseforbuddets længde ændret i medfør af udlændingelovens § 50.

 

Kvindens datter, der havde boet i plejefamilie, siden hun var mindre end et år gammel, var siden udvisningsdommen blevet anbragt på en behandlingsinstitution og havde fået diagnoserne ADHD og reaktiv tilknytningsforstyrrelse. Kvinden anmodede under sagen om mundtlig forhandling, subsidiært afspilning af videoafhøring af datteren.

 

Byretten opretholdt bestemmelsen om udvisning

 

Byretten tog ikke kvindens begæring om ophævelse af bestemmelserne om udvisning eller om ændring af indrejseforbuddets længde til følge. Byretten fandt det ikke godtgjort, at der var indtrådt væsentlige ændringer i kvindens forhold. Byretten lagde afgørende vægt på, at kvinden havde begrænset kontakt med sin datter. Byretten fandt i øvrigt, at det af forsvareren anførte om barnets tarv ikke kunne føre til et andet resultat, navnlig fordi datterens forhold var tilstrækkelig belyst under sagen.

 

Landsretten stadfæstede byrettens kendelse

 

Landsretten fandt ikke, at der var indtrådt så væsentlige ændringer i kvindens forhold, at bestemmelsen om udvisning skulle ophæves, eller at indrejseforbuddet skulle ændres til en kortere varighed. Landsretten fandt i øvrigt ikke, at der var oplysninger i sagen, der kunne føre til, at kvindens datter skulle afhøres, idet hendes forhold var tilstrækkeligt belyst under sagen.

 

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

 

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/11009.