21 nov. 2024
Procesbevillingsnævnet
Om uagtsom insiderhandel
Procesbevillingsnævnet har den 14. november 2024 meddelt en tiltalt tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 4. juni 2024 (S-3032-22)
Tiltalte var i sagen tiltalt for overtrædelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 (forordningen om markedsmisbrug) artikel 14, litra a, jf. artikel 8, stk. 1 og stk. 4, litra c, jf. artikel 7, stk. 1, litra a, og stk. 2, jf. lov om kapitalmarkeder § 249, stk. 2, og jf. straffelovens § 19, ved forsætligt at have deltaget i insiderhandel.
Tiltalte havde solgt aktier til en samlet værdi af 2.219.219 kr. i den virksomhed, hvor han havde en ledende stilling. Salget skete i umiddelbar forlængelse af ledelsens beslutning om muligvis at annullere et projekt, der havde stor betydning for virksomhedens økonomi. Tiltalte var ombord på et fly, da ledelsen traf beslutningen, og deltog således ikke i mødet. I forbindelse med mødet blev der udsendt en insiderliste til de berørte medarbejdere, herunder tiltalte. Umiddelbart efter tiltaltes fly var landet, solgte han sine aktier i virksomheden.
Byretten fandt tiltalte skyldig i groft uagtsom insiderhandel
Byretten fandt, at det først var ved mødet mellem virksomhedens administrerende direktør og bestyrelsesformand, hvor der blev åbnet for muligheden for projektets opgivelse, at der forelå specifik viden, som ikke var blevet offentliggjort, og som, hvis den blev offentliggjort, mærkbart ville kunne påvirke kursen på virksomhedens aktier. Byretten fandt det ikke bevist med den til domfældelse fornødne sikkerhed, at tiltalte åbnede den mail, hvoraf det fremgik, at han var på en insiderliste, inden han gennemførte salget af aktierne. Retten lagde imidlertid vægt på, at viden om en eventuel insiderliste var let tilgængelig, og at tiltalte var fuldt ud bekendt med, at han af og til kom på insiderlister i virksomheden, hvorfor retten fandt, at det var et udslag af i hvert fald grov uagtsomhed, at tiltalte ikke kontrollerede, om han var på en insiderliste, før han gennemførte handlen.
Retten fandt herefter tiltalte skyldig i uagtsomt at have deltaget i insiderhandel, idet han i kraft af sin stilling var kommet i besiddelse af og udnyttede viden, som han burde vide var intern viden. Straffen blev fastsat til en bøde på 100.000 kroner.
Landsretten stadfæstede byrettens dom
Landsretten tiltrådte af de grunde, der var anført af byretten, at den interne viden opstod på mødet mellem virksomhedens administrerende direktør og bestyrelsesformanden. Landsretten fandt, ligesom byretten, at det ikke var bevist, at tiltalte var bekendt med indholdet af mailen med insiderlisten. Landsretten fandt på den baggrund ikke, at tiltalte forsætligt havde overtrådt reglerne om insiderhandel.
Af de grunde, der var anført at byretten, og under hensyn til tiltaltes centrale stilling i virksomheden, tiltrådte landsretten imidlertid, at tiltalte var skyldig i groft uagtsomt at have foretaget insiderhandel.
Landsretten fandt straffen passende udmålt til en bøde på 100.000 kroner.
Procesbevillingsnævnets sagsnummer
Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/15509.