11 dec. 2024
Procesbevillingsnævnet
Strafudmåling i narkotikasag begået i målrettet skærpet strafzone
Procesbevillingsnævnet har den 10. december 2024 meddelt tiltalte tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 20. juni 2024 (S-1165-24)
Tiltalte blev tiltalt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer § 3, stk. 1, jf. § 2, stk. 4, jf. bekendtgørelse om euforiserende stoffer § 30, stk. 1, jf. § 3, jf. bilag 1, liste B, nr. 59, jf. straffelovens § 81 e, ved i en målrettet skærpet strafzone, i en hashbod i Pusher Street og Green Light District på Christiania i København, som led i den organiserede hashhandel på Christiania, at have været i besiddelse af 117 gram hash, 1 gram skunk, 8 almindelige joints og 16 hashkager med henblik på videreoverdragelse. Tiltalte var tidligere straffet af betydning for sagen, og der var tale om hurtigt recidiv.
Straffelovens § 81 e blev indført ved lov nr. 1786 af 28. februar 2023 og trådte i kraft den 1. januar 2024. Bestemmelsen foreskriver, at den straf, der er foreskrevet i navnlig lovgivningen om euforiserende stoffer, kan forhøjes indtil det dobbelte, hvis lovovertrædelsen er begået inden for en målrettet skærpet strafzone udpeget i medfør af § 6 a, stk. 1, 2. pkt., i lov om politiets virksomhed.
Byretten idømte tiltalte 10 måneders fængsel og meddelte tiltalte forbud mod at færdes og opholde sig i et nærmere afgrænset område omkring Christiania
Byretten fandt det bevist, at tiltalte deltog i den organiserede hashhandel på Christiania, og byretten fandt, at tiltalte var skyldig efter anklageskriftet. Byrettens flertal fandt, at straffen skulle fastsættes til fængsel i 10 måneder, mens mindretallet fandt, at straffen skulle fastsættes til fængsel i 8 måneder. Ved strafudmålingen lagde byretten vægt på, at tiltalte var kendt skyldig i et forhold af deltagelse i den organiserede hashhandel på Christiania, at tiltalte flere gange tidligere var straffet for narkotikakriminalitet, herunder for deltagelse i den organiserede hashhandel på Christiania, og i skærpende retning tog byretten hensyn til det hurtige recidiv. Byretten lagde endelig vægt på, at forholdet var begået i et område, der på gerningstidspunktet var udpeget som skærpet strafzone.
Landsretten nedsatte fængselsstraffen til fængsel i 8 måneder og frifandt tiltalte for påstanden om opholdsforbud
Landsretten tiltrådte efter bevisførelsen for landsretten, at tiltalte var skyldig efter anklageskriftet. Ved strafudmålingen lagde landsretten vægt på mængden af hashprodukter, som tiltalte var fundet skyldig i at have besiddet, tiltaltes tidligere domme for ligeartet kriminalitet og det meget hurtige recidiv. Landsretten lagde endvidere vægt på, at det i forarbejderne til straffelovens § 81 e var forudsat, at straffen for forhold begået i en målrettet skærpet strafzone som udgangspunkt skal fordobles sammenlignet med strafniveauet for tilsvarende overtrædelser begået uden for en målrettet skærpet strafzone, idet dette måtte forstås således, at det var forudsat, at straffen skulle fordobles i forhold til tilsvarende overtrædelser begået som led i den organiserede hashhandel på Christiania på et tidspunkt, hvor området ikke var udpeget som målrettet skærpet strafzone. Landsretten fandt imidlertid ikke tilstrækkeligt grundlag for at anse betingelserne i straffelovens § 79 a, stk. 1, 2. pkt., for meddelelse af opholdsforbud for opfyldte, hvorfor tiltalte blev frifundet herfor.
Procesbevillingsnævnets sagsnummer
Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/17117.