Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

27 jun. 2024

Procesbevillingsnævnet

Opholdsforbud i hele Odense Kommune

Procesbevillingsnævnet har den 29. maj 2024 meddelt tre tiltalte begrænset tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 12. december 2023 (S-3461-22) vedrørende spørgsmålet om opholdsforbud.

De tiltalte var alle medlemmer af en bandegruppering i Odense Kommune. Både de tiltalte og disse familier boede alle i Odense.

De tiltalte blev sammen flere medtiltalte blandt andet dømt for grov vold begået i forbindelse med en bandekonflikt ved i forening af have overfaldet to medlemmer fra en konkurrerende bandegruppering. 

Anklagemyndigheden havde foruden fængselsstraf nedlagt påstand om, at de tiltalte skulle idømmes et opholdsforbud i Odense Kommune i medfør af straffelovens § 79 a, stk. 1.

Byretten fandt de tiltalte skyldige og idømte dem et nærmere afgrænset opholdsforbud

Byretten fandt de tiltalte skyldige i overtrædelse af straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 81 a stk. 1. Byretten fastsatte straffen til fængsel imellem 2 år og 6 måneder og 4 år og 6 måneder. Byretten idømte desuden de tre tiltalte et opholdsforbud. Området var i byrettens dom afgrænset til et specifikt angivet område i Odense.

Anklagemyndigheden ankede dommen i forhold til de tre af de tiltalte til landsretten.

Landsretten stadfæstede dommen og idømte et opholdsforbud i hele Odense Kommune

Landsretten stadfæstede byrettens dom i forhold til skyldsspørgsmålet og fastsatte straffen for de tre tiltalte til fængsel imellem 4 og 6 år. Landsretten idømte desuden de tiltalte et opholdsforbud i Odense Kommune i 5 år. Landsretten henviste til, at der efter karakteren og grovheden af volden sammenholdt med oplysningerne om de tiltaltes bolig- og familieforhold, uddannelses- og arbejdsmæssige forhold, burde pålægges hver af de tiltalte et opholdsforbud mod at opholde sig i Odense Kommune i 5 år.

Landsrettens henviste til, at et opholdsforbud for hele Odense Kommune efter en samlet proportionalitetsvurdering var relevant og nødvendigt for at forhindre hver af de tiltalte i et genoptage deres kriminelle aktivitet i tilknytning til bandegrupperingen. Landsretten bemærkede, at et sådant forbud, der for hver af de tiltalte betød, at de ikke længere kunne bo og opholde sig i Odense Kommune, ikke hindrede dem i – med den relativt unge alder, de tiltalte havde – at etablere bopæl, uddannelse, arbejde og kontakt med deres familie uden for kommunen.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 23/51550, 23/51552 og 23/51556.