Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

06 sep. 2024

Procesbevillingsnævnet

Hvidvask ved omveksling af penge fra narkohandel

Procesbevillingsnævnet har den 5. september 2024 meddelt en tiltalt tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 9. februar 2024 (S-1931-23).

Tiltalte er syrisk statsborger og flygtede til Danmark som 39-årig i 2013. Tiltaltes kone og 7 børn, heraf 2 mindreårige, bor i Danmark, og tiltalte har ikke nær familie tilbage i Syrien. Tiltalte er ikke tidligere straffet. Tiltalte har begrænsede danskkundskaber og ingen tilknytning til arbejdsmarkedet.

I den foreliggende straffesag er han tiltalt for navnlig en række overtrædelser af straffelovens hvidvaskbestemmelse, ved at have modtaget og omvekslet større kontantbeløb fra danske kroner til euro. Pengene var udbytte fra handel med narkotika, og ansøger vekslede pengene som led i en større narkotikaorganisation, hvor bagmændene brugte euro til indkøb af ny narkotika i udlandet.

Byretten idømte tiltalte fængsel i 3 år og udviste tiltalte af Danmark med indrejseforbud for bestandig

Byretten fandt i sagen tiltalte skyldig i adskillige forhold vedrørende hvidvask i form af veksling af penge opnået ved andre personers salg af narkotika i Danmark. Efter bevisførelsen vurderede retten, at tiltalte havde hvidvasket ikke under 10 mio. kr.

Byretten fandt endvidere efter en samlet vurdering, at udvisning med et indrejseforbud for bestandig ikke med sikkerhed ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, herunder artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Landsretten nedsatte straffen til fængsel i 2 år og 6 måneder og nedsatte indrejseforbuddet til 6 år

Henset til omstændighederne omkring tiltaltes modtagelse og omveksling af penge og de meget betydelige beløb, der blev omvekslet, fandt landsretten det ubetænkeligt at lægge til grund, at tiltalte vidste, at der var tale om udbytte fra strafbare lovovertrædelser, hvor omveksling skulle skjule eller tilsløre dette. Landsretten fandt, at det var uden betydning for vurderingen heraf, hvorvidt omvekslede beløb var tænkt at tilgå bagmænd som gevinst eller helt eller delvist skulle anvendes til indkøb af mere narkotika. Landsretten tiltrådte på den baggrund, at forholdene var henført under straffelovens § 290 a, stk. 2, jf. stk. 1, og fandt, at straffen passende kunne fastsættes til fængsel i 2 år og 6 måneder.

Landsretten fandt efter en samlet og konkret vurdering af tiltaltes tilknytning til Danmark og til Syrien, ansøgers personlige forhold og oplysninger om ansøgers børn, at udvisning af tiltalte med indrejseforbud for bestandig med sikkerhed vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8. Landsretten udviste derfor tiltalte med indrejseforbud i 6 år.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/05340.