Gå til sidens indhold

Procesbevillingsnævnet

27 sep. 2024

Procesbevillingsnævnet

Udvisning med indrejseforbud i 6 år af udlænding, der er født i Danmark

Procesbevillingsnævnet har den 19. september 2024 meddelt en tiltalt tilladelse til anke til Højesteret af en dom, der er afsagt af Østre Landsret den 5. april 2024 (S-1656-22)

Den tiltalte, der var somalisk statsborger, var født og opvokset i Danmark. Tiltaltes forældre og søskende boede i Danmark. Tiltalte havde ingen familie i Somalia og havde aldrig været i landet. Tiltalte var tidligere i 2016 straffet med fængsel i 6 måneder for overtrædelse af straffelovens § 245, da ansøger var under 18, og i 2020 med 60 dages fængsel og advarsel om udvisning for overtrædelse af knivloven, da ansøger var over 18.

Tiltalte var i straffesagen tiltalt for i en periode på cirka halvanden måned at have fungeret som bud i et netværk med salg af kokain. Tiltalen lød på modtagelse, besiddelse, opbevaring og videreoverdragelse af ikke under 671,50 gram kokain.

Byretten idømte tiltalte 10 måneders fængsel og tildelte tiltalte en advarsel om udvisning

Byretten fandt tiltalte skyldig i besiddelse og videreoverdragelse af i alt 100 gram kokain over en periode på knap en måned. Ved straffastsættelsen lagde byretten vægt på, at tiltalte havde ageret bud og således havde haft en underordnet rolle, samt at han ikke var straffet af betydning for sagen.

Byretten fandt efter en samlet afvejning af den begåede kriminalitet og længden af den idømte straf sammenholdt med tiltaltes meget stærke tilknytning til Danmark, at udvisning af ham med sikkerhed ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, jf. udlændingelovens § 24 b, stk. 1.

Landsretten idømte tiltalte 1 år og 9 måneders fængsel og udvisning med indrejseforbud i 6 år (dissens)

Landsretten fandt tiltalte skyldig i besiddelse og videreoverdragelse af ikke under 225 gram kokain. Straffen blev herefter fastsat til 1 år og 9 måneders fængsel.

Landsrettens flertal fandt, at den tiltalte måtte anses for at udgøre en alvorlig trussel mod den offentlige ro og orden, og at der var betydelig risiko for, at tiltalte også fremover ville begå alvorlig kriminalitet i Danmark, hvis han ikke blev udvist. Landsrettens flertal udviste på den baggrund tiltalte og fastsatte indrejseforbuddet til 6 år. Flertallet lagde navnlig vægt på, at tiltalte var idømt 1 år og 9 måneders fængsel for alvorlig narkokriminalitet, at tiltalte hverken var gift, samlevende eller havde børn, at tiltalte tidligere var advaret om risikoen for udvisning ved ny kriminalitet, idet han i 2016 blev betinget udvist, og at tiltalte ikke ville være helt uden forudsætninger for at etablere en tilværelse i Somalia.

Landsrettens mindretal fandt, at udvisning med sikkerhed ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, jf. udlændingelovens § 26, stk. 2, navnlig under henvisning til, at tiltalte havde haft en længere periode uden alvorlig kriminalitet, at han ikke havde tilstrækkelige forudsætninger for at etablere en tilværelse i hjemlandet. Mindretallet stemte på den baggrund for at stadfæste byrettens frifindelse for påstanden om udvisning, således tiltalte alene blev tildelt en advarsel om udvisning.

Procesbevillingsnævnets sagsnummer

Sagen er behandlet i Procesbevillingsnævnet under j.nr. 24/10046.