Gå til sidens indhold

Retten i Svendborg

24 sep. 2024

Retten i Svendborg

Læge idømt ubetinget fængsel i 2 år og 6 måneder

Dom afsagt: 24. september 2024

En 64-årig alment praktiserende læge fra Svendborg idømt ubetinget fængsel i 2 år og 6 måneder for bl.a. bedrageri

Sagsnummer: R5-1120/2024

Sagen kort fortalt

Region Syddanmark anmeldte i 2021 en alment praktiserende læge til Fyns Politi for bl.a. bedrageri og databedrageri. Efter en længere og omfattende efterforskning fremsendte Fyns Politi den 23. maj 2024 en retsmødebegæring til retten, der indeholdt fem sigtelser, herunder vedrørende forhold omkring afregning af ydelser i egen klinik og hos lægevagten i perioden fra 2016 til 2021 for et samlet beløb på 4.259.118 kr.

Dommens resultat

Under et retsmøde den 17. september 2024 erkendte lægen sig skyldig og henviste til, at hendes ægtefælle, som hun drev klinikken i Svendborg med, blev syg i 2016, hvorefter klinikken havde svært ved at løbe rundt. Anklageren nedlagde påstand om ubetinget fængsel i 3 år, mens lægens forsvarer nedlagde påstand om 2 års betinget fængsel.

Dommen blev afsagt af Retten i Svendborg den 24. september 2024.

Straffen blev fastsat til ubetinget fængsel i 2 år og 6 måneder. Retten lagde i skærpende retning vægt på, at der var tale om systematisk bedrageri begået af en person i en betroet stilling som alment praktiserende læge for et meget stort beløb over en længere årrække, og at sagen også har haft betydning for en lang række patienter, hvis journaler ikke har været retvisende. I formildende retning lagde retten vægt på tiltaltes personlige forhold og den lange sagsbehandlingstid, som ikke kun skyldes sagens kompleksitet og omfang. Endvidere lagde retten vægt på lægens delvise betaling af erstatning til Region Syddanmark og det forhold, at hun erkendte sig delvist skyldig i 2021 og derefter i slutningen af 2023 erkendte sig skyldig i fuldt omfang, hvilket har resulteret i procesøkonomiske besparelser. På baggrund af sagens karakter og omfang fandt retten ikke grundlag for at gøre straffen hel eller delvis betinget.

Retten frakendte endvidere lægen retten til at administrere eller på anden måde håndtere afregning af honorar i forbindelse med lægelige ydelser, idet retten lagde vægt på, at lægen over en længere årrække havde afregnet over 26.000 ikke-foretagne ydelser og ikke-foretagne konsultationer i sin almene praksis, ligesom hun på samme måde i lægevagten over en periode på 2 år systematisk havde indberettet urigtige oplysninger om udførte lægelige ydelser.  

Retten foretog udbyttekonfiskation for et beløb på i alt 3.278.831 kr., idet lægen allerede har betalt 1.100.000 kr. tilbage til Region Syddanmark. Beløbet skal bruges til at betale erstatning til Region Syddanmark og til salær til lægens forsvarer.

Lægen skal inden for 14 dage beslutte, om dommen skal ankes til landsretten.