Gå til sidens indhold

Vestre Landsret

04 sep 2023

Vestre Landsret

Fængsel i 3 år for støtte til IS

3 års fængsel til A, der havde støttet IS ved at besøge og opmuntre samt yde økonomisk støtte til familiemedlemmer, der var tilsluttet IS i Syrien. B blev frifundet for at have støttet IS.

Vestre Landsret har den 4. september 2023 afsagt dom i en nævningesag. Sagen angik, at den nu 31-årige A og den nu 32-årige B opholdt sig i Syrien fra den 14. til den 16. juli 2014 i et område kontrolleret af IS, hvor de besøgte A’s bror og morbror, der kæmpede for IS. I forbindelse med opholdet blev der optaget fotos og videoer af A og B, hvor de bl.a. poserede med våben, og de besøgte en frontlinje. A blev fundet skyldig i ved sin tilstedeværelse og deltagelse i forskellige aktiviteter at have opmuntret og ydet moralsk støtte og opbakning til blandt andre sin brors engagement i IS, hvilket bidrog til at fremme Islamisk Stats aktiviteter. B, der ikke havde deltaget i planlægningen af turen og ikke på forhånd havde kendskab til de personer, de skulle besøge, blev frifundet.

A blev endvidere fundet skyldig i at have ydet økonomisk støtte til de to familiemedlemmer og dermed i sidste ende også IS ved fra 2014 til 2016 at have indsamlet og overført, eller forsøgt at overføre, ca. 230.000 kr. til dem.

A blev frifundet for forsøg på at tilslutte sig IS i forbindelse med en rejse til Tyrkiet i 2015, hvor han blev afvist ved den tyrkiske grænse, da det ikke blev anset for bevist, at han havde haft denne hensigt.

Frifindelsen af B og af A i det ene forhold var en følge af, at der ikke var flertal eller ikke det nødvendige kvalificerede flertal blandt nævningerne til en domfældelse.

Ved byrettens dom var de tiltalte i det hele fundet skyldige i de forhold, der var til pådømmelse for landsretten. A var i byretten straffet med fængsel i 5 år og B med fængsel i 1 år og 6 måneder.


Henvendelse vedrørende sagen kan ske til pressekontaktdommer John Lundum, tlf. 20 58 55 33.

Udskrift af afgørelsen kan bestilles pr. mail til sektionc@vestrelandsret.dk. Udskriften koster 150 kr. Beløbet skal overføres til landsrettens bankkonto nr. 0216-4069134874 med henvisning til sagsnummer V.L. S-2522-22, 11. afdeling. Når beløbet ses modtaget, vil udskriften blive ekspederet.