Gå til sidens indhold

Retten i Viborg

27 okt 2022

Retten i Viborg

Indbrud i bunkermuseum og skud mod vildsvin

Dom afsagt: 27. oktober 2022

Fire unge idømt fængsel for blandt andet at være brudt ind i Kunstcenteret Silkeborg Bad, hvorfra de stjal våben, ammunition, uniformer og andet fra 2. verdenskrig

Sagsnummer: SS 1-2424/2022

Sagen kort fortalt
Fire unge i alderen 16 til 21 år har siddet varetægtsfængslet siden februar 2022 for indtil flere tyverier af designlamper i Silkeborgområdet og indbrud i Kunstcenteret Silkeborg Bad, hvorfra de stjal våben, ammunition, uniformer og andet fra 2. verdenskrig. Anklageskriftet omfattede i alt 42 forhold.

De fire unge var også tiltalt for at have medbragt et af de stjålne våben til Frijsenborgskovene, hvor det blev brugt til at skyde mod et vildsvin, der gik i en indhegning. Vildsvinet døde som følge af skuddet.

Dommens resultat
Retten fandt det bevist, at de alle fire var med til at begå indbruddet ved Kunstcenter Silkeborg Bad, og at de alle fire var med i Frijsenborgskovene, hvor et vildsvin blev skudt. Tre af de tiltalte blev endvidere fundet skyldige i at skyde med en revolver på et stisystem i Silkeborg. De blev herefter fundet skyldige i våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder. De blev endvidere fundet skyldige i flere indbrud. To af de tiltalte blev fundet skyldige i yderligere indbrud, brandstiftelse, trusler og vidnetrusler.

Anklagers påstand om straf var fængsel mellem 3½ år og 7 års fængsel.

Straffen blev fastsat til fængsel i 5 år og 6 måneder til en 21-årig mand, 4 års fængsel til en 22-årig mand, 3 års fængsel til en 17-årig pige og 3 års fængsel til en 16-årig pige. Sidstnævnte skal endvidere efterkomme en eventuel afgørelse fra Ungdomskriminalitetsnævnet. Dommerne lagde blandt andet vægt på forholdenes antal og grovhed herunder mængden af våben og ammunition, og at revolveren blev affyret på et offentligt område.

Sagen var en domsmandssag og dommerne var enige om dommens resultat.

To af de tiltalte valgte at anke dommen, mens de to andre udbad sig betænkningstid med hensyn til anke.

Afgørelsesdato
Dommen blev afsagt af Retten i Viborg den 27. oktober 2022