Gå til sidens indhold

Retten i Aalborg

03 feb 2022

Retten i Aalborg

Dom i nævningesag om forsøg på manddrab

En 27-årig mand fra Hobro er dømt til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Sagsnummer: SS 8447/21

Sagen kort fortalt

Den 27-årige var tiltalt for forsøg på manddrab ved i tiden fra 2015 til sin anholdelse den 16. december 2020 at have planlagt at dræbe flere personer ved et eller flere skyderier på skoler eller lignende institutioner og i den forbindelse at have foretaget en række forberedelseshandlinger. Den 27-årige var ligeledes tiltalt for den 27. marts 2020 at have været i besiddelse af en skarpladt pistol på et offentligt tilgængeligt sted og endelig for den 12. juni 2020 at have opbevaret en ladt pistol og flere magasiner i en skrivebordsskuffe.

Tiltalte erkendte den ulovlige opbevaring af pistolen og nægtede sig i øvrigt skyldig.

Dommens resultat

På baggrund af blandt andet tiltaltes forklaring, et af tiltalte udarbejdet manifest, nogle dagbogsnotater og videoklip, en lang række søgninger på internettet og fund i tiltaltes lejlighed fandt et enigt nævningeting det bevist, at tiltalte, ved blandt andet at have skitseret sine tanker og planer om udførelsen af et masseskyderi i et manifest og på videooptagelser, ved at have opnået våbentilladelse, anskaffet sig to pistoler, skarp ammunition og magasiner og opnået tilladelse til at opbevare våben på sin bopæl, ved at have opnået skydefærdigheder, anskaffet sig en bil, foretaget rekognoscering på og indhentet adskillige oplysninger om flere skoler og uddannelsesinstitutioner samt ved at have anskaffet sig taktisk beklædning, er skyldig i forsøg på manddrab, i at have været i besiddelse af et skarpladt våben på et offentligt tilgængeligt sted og i ulovlig opbevaring af pistol og ammunition.

Et enigt nævningeting dømte den 27-årige til anbringelse på en psykiatrisk afdeling. Der blev ikke fastsat længstetid for foranstaltningen.

Tiltalte valgte at udbede sig betænkningstid.
Tiltalte vil inden for 14 dage beslutte, om dommen skal ankes.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Aalborg den 3. februar 2022.