Gå til sidens indhold

Retten i Aarhus

23 sep. 2024

Retten i Aarhus

Dom til anbringelse i sag om voldtægt

En nu 35-årig mand, der på gerningstidspunktet var domsanbragt på en institution for ud-viklingshæmmede, er fundet skyldig i voldtægt af sin daværende kæreste.

Dom afsagt: 23. september 2024

Et enigt nævningeting fandt den tiltalte skyldig i den rejste tiltale, der lød på, at han havde voldtaget en kvinde, idet han uden hendes samtykke gennemførte vaginalt og analt samleje med hende, ligesom han indførte en dildo i hendes anus. Tiltalte var på gerningstidspunktet domsanbragt på en institution for udviklingshæmmede. Voldtægten fandt sted den 11. januar 2023 på den institution, hvor tiltalte var anbragt. Kvinden, som tiltalte voldtog, var også udviklingshæmmet og tiltaltes daværende kæreste.

Tiltalte nægtede sig skyldig. Nævningetinget fandt det navnlig på baggrund af forklaringen fra kvinden bevist, at tiltalte var skyldig i den rejste tiltale. Nævnetinget lagde endvidere vægt på vidneforklaringerne om kvindens reaktioner efter episoden og en sms-korrespondance mellem tiltalte og kvinden op til episoden.  

Nævningetinget fandt på baggrund af en mentalundersøgelse af tiltalte og en udtalelse fra Retslægerådet, at tiltalte var lettere retarderet og omfattet af straffelovens § 16, stk. 2. Tiltalte kunne derfor ikke straffes. Tiltalte blev i stedet dømt til anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap, således at han efter bestemmelse fra kommunen kan overflyttes til sikret afdeling. Der blev ikke fastsat en længstetid for foranstaltningen.

Tiltalte blev endvidere dømt til at betale 75.000 kr. i tortgodtgørelse til forurettede.  

Tiltalte ankede dommen med påstand om frifindelse.

Sagen er behandlet under rettens sagsnummer SS-2702/2024.