Gå til sidens indhold

Retten på Bornholm

Retten på Bornholm

På denne side findes en beskrivelse af de retsbygninger, som Retten på Bornholm anvender i dag. Herudover findes en oversigt over og en beskrivelse af, nogle af de retsbygninger, som tidligere er blevet anvendt i det bornholmske retsvæsen.

Retsbygninger, der anvendes i dag:

 Tinghuset, St. Torv i Rønne

Tinghuset Ny Hjemmeside

Opført 1834.

Beliggende St. Torv 1, Rønne.

Tinghuset indeholder retslokalerne for retten på Bornholm. Bygningen fungerer tillige som Østre Landsrets bitingsted på Bornholm. Bygningen blev opført som rådhus for Rønne købstad og ting- og arresthus for Vestre Herred, en gammel inddeling af Bornholm, der omfattede, hvad der idag svarer til Rønne kommune og en del af Hasle og Aakirkeby kommuner. Tinghuset har i årene 1998 - 2000 gennemgået en større ombygning og renovering og fremstår i dag som en præsentabel og fuldt ud tidssvarende retsbygning i historiske rammer.
Tinghusets 2.sal er i 2015 istandsat og moderniseret med henblik på at huse kontorfaciliteter for rettens arbejdsopgaver, blandt andet den kommende nationale Domsdatabase.

 

Tinghuset før og nu.


Dommerkontoret, Damgade i Rønne

20131010 Rettenpaabornholm KB 131

Opført 1935.
 
Beliggende Damgade 4a, Rønne.
 
Bygningen blev beskadiget i 1945 ved russisk bombardement af Rønne. I 1967 blev bygningen udvidet med en tilbygning. Indtil 1973 fungerede bygningen både som dommerkontor og embedsbolig for dommeren. I 1973, hvor Rønne og Nexø retskredse blev sammenlagt, blev embedsboligen nedlagt, og bygningen har siden hen udelukkende fungeret som retsbygning med kontor- og arkivfaciliteter for samtlige arbejdsopgaver ved retten på Bornholm.

   
Nedlagte retsbygninger:
 

Dommerkontoret i Nexø

Nexodommer

Et tidligere dommerkontor i Nørregade blev totalødelagt ved russernes bombardement af Nexø i 1945. Herefter opførtes et dommerkontor i Aasen med embedsbolig for dommeren. Ved sammenlægning af Rønne og Nexø retskredse i 1973 blev bygningen solgt til Nexø kommune, der sidenhen har afhændet bygningen til privat beboelse.

 

Bitingstedet i Nexø

Nexo

Opført 1856.
 
Beliggende Købmagergade 3, Nexø.
 
Bygningen har tidligere fungeret som rådhus. Retssalen var retslokale for retten i Nexø indtil sammenlægningen i 1973 af retten i Rønne og retten i Nexø. Bygningen gennemgik i begyndelsen af 1990´erne en tiltrængt renovering. Retssalen var indtil 2005 retslokale for retten i Rønnes bitingsted i Nexø. Bygningen er solgt i 2006 og har en overgang været drevet som bed and breakfast. 

 

Sidst opdateret: 22. maj 2020