Gå til sidens indhold

Føroya Rættur

12 jul 2021

Føroya Rættur

26-årig mand frifundet for at have dræbt kvinde i 2012

Et enigt nævningeting har den 7. juli 2021 frifundet en 26-årig mand for at have dræbt en kvinde i 2012.

Et enigt nævningeting har den 7. juli 2021 frifundet en 26-årig mand for at have dræbt en kvinde i 2012. Manden var tiltalt for at have smidt eller skubbet kvinden i havet og derefter forladt hende således, at hun druknede.

Manden har nægtet sig skyldig.

Manden har forklaret, at han kortvarigt mødtes med kvinden, som han tidligere havde været kæreste med, natten til den 20. november 2012 omkring kl. 02.30. Han har forklaret, at de kort efter skiltes i mindelighed. Kvinden blev den følgende aften meldt savnet, da hun ikke var kommet hjem, og hun blev den 21. november 2012 om morgenen fundet druknet.

Politiet og landslægen, som afholdt ligsyn, fandt, at dødsårsagen var drukning. Der fandtes ikke tegn på, at der var begået noget strafbart.

Manden blev efterfølgende fængslet og dømt i en anden sag for drabsforsøg og grov vold begået i juli 2013. Dette medførte, at kvindens dødsfald blev påbegyndt efterforsket som et muligt drab. Kvindens lig blev gravet op og obduceret. Der blev ikke ved obduktionen fundet tegn på, at der var begået noget strafbart.

Politiet besluttede den 13. marts 2017 at standse efterforskningen med den begrundelse, at der ikke var en rimelig formodning for, at der var begået noget strafbart. De pårørende klagede til Rigsadvokaten. Rigsadvokaten besluttede den 22. december 2017, at efterforskningen skulle genoptages. 

Anklagemyndigheden har herefter rejst tiltale mod manden.

Der har under sagen i retten været en omfattende bevisførelse, herunder er 51 vidner blevet afhørt. Vidnerne er blandt andet afhørt om, hvad manden til dem har forklaret om sit møde med kvinden.

Et enigt nævningeting har efter en samlet vurdering af sagens beviser ikke fundet, at der er ført det til domfældelse fornødne bevis for, at manden har dræbt kvinden og har derfor frifundet manden. Retten har herved blandt andet lagt vægt på de lægelige oplysninger, hvor der ikke er fundet tegn på, at der er begået noget strafbart og på, at de afgivne vidneforklaringer bl.a. har været behæftet med en ikke ubetydelig usikkerhed.

Læs dommen her