Gå til sidens indhold

Retten i Glostrup

23 aug 2024

Retten i Glostrup

Kvinde straffet for overtrædelse af straffelovens § 289 a, stk. 1.

Dom afsagt: 23. august 2024

En 56-årig kvinde er fundet skyldig i over for Region Hovedstaden at have fortiet oplysninger, hvorved hun uberettiget modtog 331.763 kr. i medicintilskud.

Sagen kort fortalt

Kvinden var tiltalt for mellem 1. januar 2023 og 31. december 2023 at have fortiet oplysninger til brug for Region Hovedstadens afgørelse om medicintilskud til hende, idet hun foranledigede, at hendes egen læge udstedte recepter på lægemidlet Ozempic, som oversteg hendes årlige forbrug med mere end 818 mg, hvorved hun modtog ikke under 331.763 kr. i uberettiget medicintilskud samtidig med, at hun solgte eller overdrog medicinen til et betydeligt antal forskellige personer.

Tiltalte var i tilknytning til sidstnævnte også tiltalt for overtrædelse af lægemiddelloven.

Tiltalte nægtede sig skyldig.

Sagens udfald

Retten lagde efter bevisførelsen til grund, at tiltalte i 2023 havde fået sin egen læge til at udskrive et meget stort antal recepter på Ozempic, og at hun herved på forskellige apoteker i hovedstadsområdet havde fået udleveret mere end 818 mg Ozempic udover, hvad hendes egen læge havde ordineret til hende.

Retten fandt efter tiltaltes forklaring ikke at kunne afvise, at hun i 2023 havde fået et misbrug af Ozempic, men hun kunne ikke forklare, hvor den store mængde Ozempic, som ikke kunne tilskrives hendes misbrug, var forsvundet hen. Retten fandt det herefter og sammenholdt med en sms-korrespondance mellem tiltalte og flere personer og disse indbetalinger på tiltaltes bankkonto ubetænkeligt at lægge til grund, at en meget stor del af de mere end 818 mg Ozempic enten var blevet solgt eller overdraget til andre.

Retten lagde til grund, at tiltalte vidste, at Ozempic var tilskudberettiget, og at hun i det helt væsentlige gratis havde fået udleveret den mængde Ozempic på mere end 818 mg, som ikke var ordineret af hendes læge. Retten fandt herefter, at tiltalte – ved over for Region Hovedstaden at have fortiet, at hun af egen læge i 2023 kun var ordineret 1 mg Ozempic om ugen med tilskud og fra foråret samme år ordineret 2 mg Ozempic om ugen med tilskud – havde haft forsæt til at overtræde straffelovens § 289 a, stk. 1.

Tiltalte blev samtidig fundet skyldig i overtrædelse af lægemiddelloven.

Straffen blev fastsat til fængsel i 7 måneder, hvoraf 2 måneder skulle afsones, mens resten af straffen blev gjort betinget med en prøvetid på 1 år.

Retten lagde ved strafudmålingen på den ene side vægt på størrelsen af det beløb, som tiltalte uberettiget havde modtaget i form af medicintilskud, samt på, at det var sket over en længere periode. Retten lagde endvidere vægt på, at tiltalte i et stort omfang havde solgt eller overdraget den mængde Ozempic, som hun uberettiget modtog medicintilskud til.

Retten lagde på den anden side vægt på tiltaltes personlige forhold, herunder at hun ifølge Kriminalforsorgen ikke ville være i stand til at udføre samfundstjeneste, og at hun ikke tidligere var straffet.

En påstand om udbyttekonfiskation på 9.000 kr. blev ikke taget til følge af retten.

Retten bestemte endelig, at tiltalte skulle betale 317.971 kr. i erstatning til Region Hovedstaden.

 

Dommen er afsagt af Retten i Glostrup den 23. august 2024 uden afholdelse af retsmøde.

Sagsnr. S41-4010/2024.