Gå til sidens indhold

Retten i Helsingør

08 sep 2023

Retten i Helsingør

21 årig dømt til anbringelse

En yngre mand fra Græsted er fundet skyldig i trusler, afpresning og hærværk Sagsnummer: SS 1-1328/2023

Sagen kort fortalt

Et enigt nævningeting har fundet en 21 årig mand skyldig i under en konflikt i en have på et bosted at have truet en medbeboer med voldsomme udtalelser og en større sten. Manden blev tillige fundet skyldig i at have udsat to unge mænd for afpresning, idet manden i forbindelse med inddrivelsen af en gæld på 400 kr. telefonisk og via FaceTime iført elefanthue og med en kniv fremsatte trusler og udtalte, at de to unge mænd skulle betale en dummebøde på 4.000 kr., hvis det opkrævede beløb ikke blev betalt samme dag. Manden blev endvidere fundet skyldig i at have begået hærværk i 7 tilfælde.

Manden havde nægtet sig skyldig i fremsættelse af trusler på bostedet og havde i afpresningsforholdet mod de to unge mænd alene erkendt sig skyldig i trusler. Manden erkendte sig skyldig i samtlige forhold om hærværk.

Manden, der af Retslægerådet er beskrevet som mentalt retarderet i lettere grad, blev af et enigt nævningeting frifundet for straf og blev for at forebygge risikoen for fremtidig ligeartet kriminalitet, som efter mentalundersøgelsen er nærliggende, anbragt på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap, således at han efter bestemmelse fra kommunen kan overføres til sikret afdeling.

Manden ankede dommen med påstand om frifindelse i det ikke erkendte omfang samt formildelse.

Manden blev varetægtsfængslet i surrogat under anken, eller indtil fuldbyrdelse kan iværksættes.

 

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Helsingør den 8. september 2023