Gå til sidens indhold

Retten i Helsingør

26 sep. 2024

Retten i Helsingør

Dom i sag om klonede biler

Retten i Helsingør har den 26. september 2024 afsagt dom i den såkaldte ”Operation Dolly-sag” vedrørende seks tiltalte.

Dom i sag om klonede biler

Retten i Helsingør har den 26. september 2024 afsagt dom i den såkaldte ”Operation Dolly-sag” vedrørende seks tiltalte.

Sagsnummer: SS 10-2398/2023

Sagen kort fortalt

Sagen, der har været behandlet som en domsmandsag over 19 dage, har sit udspring i en større efterforskningsindsats fra september 2020 rettet mod kloning af luksusbiler. Efterforskningen kulminerede i en fælles koordineret aktion den 23. marts 2021, hvor de seks tiltalte blev anholdt, og en række biler blev beslaglagt.

Der er i hovedsagen rejst tiltale efter straffelovens § 122, § 144, § 155, 2. pkt., § 172, stk. 2, jf. § 171, jf. § 21, § 175, stk. 1, § 290, stk. 2, og § 289, jf. registreringsafgiftsloven § 27, stk. 3, jf. stk. 1, nr. 1, vedrørende 32 biler, hvoraf 20 af bilerne er fysisk klonede. Der er endvidere rejst tiltale i en række andre forhold vedrørende biler.

Kloningen og indregistreringen af de omhandlede biler skete ved udnyttelse af en fejl i Motorregisteret. Det nuværende Motorregister blev sat i drift den 6. juni 2012. Alle aktive køretøjer i det tidligere system blev konverteret over i det nye Motorregister. Også køretøjer, der var blevet afmeldt efter 1. januar 2000 og frem, blev konverteret over i det nye register. I forbindelse med denne konvertering skete der en fejl, således at ca. 10.000 DK-biler, der ikke var afgiftsberigtiget, fordi de skulle udføres til udlandet, blev konverteret over i Motorregisteret, som om de var afgiftsberigtigede. Såfremt en bil efterfølgende blev fremstillet til registreringssyn med oplysninger om DK-nummerplade, blev bilen registreret i Motorregisteret som havende status som afgiftsberigtiget. Det er oplyst, at Motorstyrelsen først i forbindelse med denne sag blev opmærksom på fejlen.

Modus i hovedsagen var på denne baggrund, at der til en stjålet bil blev indkøbt oplysninger om DK-nummerplade og kontroltal på den til DK-nummerpladen tilhørende registreringsattest fra en bil af samme mærke, model og omtrentlige årgang. Det til DK-nummerpladen tilhørende stelnummeret blev indhakket i den stjålne bil, og bilen blev registreringssynet af en synsmand uden fremvisning af registreringsattest, og uden at bilen var til stede i synshallen. Bilen var herefter registreret i Motorregisteret som afgiftsberigtiget, og ny registreringsattest og nummerplader blev udleveret af synsmanden.

En af de tiltalte har erkendt sig skyldig i samtlige forhold, bortset fra tiltalen om registreringsafgiftssvig. Tre af de tiltalte har i hovedparten af forholdene nægtet sig skyldige. To af de tiltalte har nægtet sig skyldige i samtlige forhold.

Dommens resultat

En af de tiltalte blev fundet skyldig i hæleri, bedrageri, underslæb og tyveri for ikke under 13.698.000 kr. og registreringsafgiftssvig for ikke under 5.464.000 kr. vedrørende 43 biler, to gravemaskiner og en minilæsser og blev tillige fundet skyldig i blandt andet bestikkelse og forsøg på dokumentfalsk. Denne tiltalte blev idømt en tillægsstraf på 2 år og 7 måneder til en tidligere dom, hvor den tiltalte var straffet med fængsel i 1 år og 5 måneder, samt en tillægsbøde.

En af de tiltalte blev fundet skyldig i hæleri for ikke under 2.130.000 kr. og registreringsafgiftssvig for ikke under 2.389.000 kr. vedrørende 12 biler og blev tillige fundet skyldig i forsøg på dokumentfalsk. Denne tiltalte blev idømt fængsel i 2 år og 6 måneder samt en tillægsbøde.

En af de tiltalte blev fundet skyldig i hæleri og underslæb for ikke under 3.835.000 kr. og registreringsafgiftssvig for ikke under 2.978.000 kr. vedrørende 16 biler og blev tillige fundet skyldig i blandt andet bestikkelse og forsøg på dokumentfalsk. Denne tiltalte blev idømt fængsel i 2 år og 6 måneder samt en tillægsbøde.

En af de tiltalte, der er synsmand, blev fundet skyldig i hæleri for ikke under 3.400.000 kr. vedrørende 16 biler og blev tillige fundet skyldig i modtagelse af bestikkelse samt misbrug af sit offentlige hverv. Denne tiltalte blev idømt fængsel i 2 år, rettighedsfrakendelse (synsvirksomhed) i 5 år samt en advarsel om udvisning.

En af de tiltalte blev fundet skyldig i hæleri for ikke under 850.000 kr. og registreringsafgiftssvig for ikke under 975.000 kr. vedrørende 4 biler og blev tillige fundet skyldig i forsøg på dokumentfalsk. Denne tiltalte blev idømt fængsel i 1 år og 6 måneder, hvoraf alene 6 måneder af straffen skal afsones (afsoningen ansås for udstået med varetægtsfængslingen), en tillægsbøde samt en advarsel om udvisning.

En af de tiltalte blev fundet skyldig i hæleri og underslæb for ikke under 1.760.000 kr. og registreringsafgiftssvig for ikke under 326.000 kr. vedrørende 6 biler og blev tillige fundet skyldig i blandt andet bestikkelse og forsøg på dokumentfalsk. Denne tiltalte blev idømt fængsel i 1 år og 6 måneder, hvoraf alene 6 måneder af straffen skal afsones (afsoningen ansås for udstået med varetægtsfængslingen) samt en tillægsbøde.

 

Ved strafudmålingen lagde retten blandt andet vægt på, at kriminaliteten i hovedsagen er begået over en kortere periode i forening med andre og er foretaget systematisk og organiseret med udnyttelse af en fejl i Motorregisteret.

De tiltalte vil inden for 14 dage beslutte, om dommen skal ankes.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Helsingør den 26. september 2024.