Gå til sidens indhold

Retten i Hjørring

19 dec 2023

Retten i Hjørring

Dom i nævningesag om hjemmerøveri i Hirtshals

Dom afsagt: 19. december 2023

Sagsnr. 574/2023

Retten i Hjørring har den 19. december 2023 afsagt dom i en nævningesag, hvor to mænd på henholdsvis 32 og 35 år var tiltalt for hjemmerøveri ved natten til den 15. juli 2022 at være trængt ind i et privat hjem i Hirtshals, hvor en mand og en kvinde var til stede. Tiltalen angik nærmere, at de tiltalte skulle have aftvunget manden 10.000 kr. samt frataget manden og kvinden cigaretter og spiritus, at de tiltalte havde været maskeret og bevæbnet med en hardballpistol, at den mandlige beboer var blevet slået, og at der var blevet truet med kniv. De tiltalte var også tiltalt for at have truet manden og kvinden med at komme tilbage og gøre skade på dem, hvis de ringede til politiet.

De tiltalte havde nægtet sig skyldige. Den 32-årige anførte, at han slet ikke havde været til stede på gerningsstedet. Den 35-årige erkendte at have været til stede, men anførte, at han kun havde fungeret som chauffør for en anden person, der havde sagt, at han skulle hente nogle penge, han havde til gode. Den 35-årige gav udtryk for, at han stoppede den egentlige gerningsmand i at slå og tog kniv og pistol fra ham.

Et flertal i nævningetinget frifandt den 32-årige, idet det ikke var bevist, at han havde været til stede på gerningsstedet. Der var enighed om at finde den 35-årige skyldig i røveri, men ikke efterfølgende trusler. Retten fandt, at der var tale om et vist forudgående bekendtskab mellem den 35-årige og den mandlige forurettede, og at der derfor ikke var tale om det, der i juridisk forstand kaldes et egentligt hjemmerøveri.

Den 35-årige blev idømt fængsel i 2 år og udvist af Danmark for bestandig, idet han var udlænding og ikke havde en særlig tilknytning til Danmark.

Den 35-årige modtog dommen.

Henvendelse vedrørende sagen kan ske til Retten i Hjørring, telefon 99 68 56 40.

Udskrift af dommen kan bestilles på mail til ret.hjo@domstol.dk. Udskriften koster 150 kr. Beløbet kan overføres til rettens bankkonto nr. 0216-4069136540 med henvisning til sagsnummeret. Når beløbet ses modtaget, vil udskriften blive ekspederet.