Gå til sidens indhold

Retten i Hjørring

30 sep. 2024

Retten i Hjørring

Dom i sag om Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3.

Dom afsagt: 30. september 2024

Det var ikke bevist, at de forhold, som en ung kvinde var vokset op under, havde en så alvorlig og graverende karakter, at der var grundlag for at karakterisere dem som umenneskelig eller ned-værdigende behandling efter menneskerettighedskonventionens artikel 3.

Retten i Hjørring har den 30. september 2024 afsagt dom i en sag, hvor en ung kvinde havde anlagt sag mod kommunen med krav om en godtgørelse på 300.000 kr. Kvindens synspunkt var, at kommunen
havde krænket hendes rettigheder efter menneskerettigheds-
konventionens artikel 3 ved ikke at iværksætte hjælpeforanstaltninger, der kunne forhindre, at hun blev udsat for massivt omsorgssvigt, vold og vanrøgt under sin opvækst.

Kommunens påstand var frifindelse, idet kommunens synspunkt var, at kvinden ikke under sin opvækst havde været udsat for forhold, der er omfattet af menneskerettighedskonventionens artikel 3, og at kommunen hverken vidste eller burde vide, at hun var i en reel og umiddelbar risiko herfor.

Efter bevisførelsen kom retten frem til, at det måtte lægges til grund, at kvinden i sin barndom havde levet under særdeles vanskelige forhold i sit hjem, der var præget af forældrenes alkohol- og stofmisbrug, skænderier og fysiske sammenstød, psykiske vanskeligheder og begrænsede personlige ressourcer, men at det ikke var bevist, at forholdene havde en så alvorlig og graverende karakter, at der var grundlag for at karakterisere dem som umenneskelig eller nedværdigende behandling efter menneske-rettighedskonventionens artikel 3.

Kommunen blev derfor frifundet.