Gå til sidens indhold

Retten i Horsens

13 sep. 2024

Retten i Horsens

Forvaring for forsøg på at dræbe fængselsbetjent

Dom afsagt: 13. september 2024

26-årig mand er fundet skyldig i at have forsøgt at dræbe en fængselsbetjent i Enner Mark Fængsel.

Sagsnummer: SS 70/2024

Sagen kort fortalt

En nu 26-årig mand er i dag af et enigt nævningeting fundet skyldig i at have forsøgt at dræbe en fængselsbetjent ved gentagne stik i og omkring halsen med en tilvirket tandbørste.

Den 26-årige mand afsonede en længere fængselsstraf i Enner Mark Fængsel på en særlig afdeling for bandemedlemmer og fokusfanger. Forholdet blev begået i februar 2023, og den 26-årige mand har været varetægtsfængslet siden.

Den 26-årige mand var tiltalt for forsøg på manddrab ved efter forudgående planlægning samt under særligt skærpende omstændigheder at have tilvirket en tandbørste til et våben, som han i fællesområdet med henblik på at dræbe en tjenestegørende fængselsbetjent angreb denne med, idet han flere gange stak fængselsbetjenten i og omkring halsregionen med den tilvirkede tandbørste. Fængselsbetjenten fik afværget med sin arm, og tandbørsten knækkede, mens den sad i halsen på fængselsbetjenten. Fængselsbetjenten overlevede angrebet og var ikke i livsfare.

Derudover var den 26-årige mand tiltalt for senere samme dag - som anholdt for det første forhold - at have forsøgt at bide en anden fængselsbetjent i hånden, hvilket mislykkedes, da fængselsbetjenten flyttede hånden.

Den 26-årige mand erkendte at have stukket fængselsbetjenten i og omkring halsregionen med den tilvirkede tandbørste, men nægtede sig skyldig i at ville dræbe fængselsbetjenten. Han nægtede sig tillige skyldig i at have forsøgt at bide den anden fængselsbetjent.

Dommens resultat

Anklagerens påstand var dom til forvaring, hvilket et enigt nævningeting tiltrådte. Forvaring er en tidsubestemt straf.

Nævningetinget fandt det bevist, at tiltalte som led i sin planlægning af angrebet havde tilvirket tandbørsten i sin celle ved nøje at spidse denne med en blyantspidser, hvorefter han medbragte tandbørsten på gårdtur med henblik på at overfalde en fængselsbetjent. Nævningetinget fandt det bevist, at tiltalte ved overfaldet, der alene var rettet mod halsregionen på fængselsbetjenten, havde haft det fornødne forsæt til at dræbe fængselsbetjenten. Tiltalte blev derfor fundet skyldig i forsøg på manddrab.

Tiltalte blev derudover fundet skyldig i at have forsøgt at bide en anden fængselsbetjent.

Ved fastsættelse af straffen lagde nævningetinget vægt på, at den 26-årige mand må antages at udgøre en så nærliggende fare for andres liv, at forvaring findes nødvendigt for at forebygge denne fare. Ved vurderingen heraf blev der lagt afgørende vægt på en udtalelse fra Retslægerådet sammenholdt med det helt umotiverede angreb på en tilfældig fængselsbetjent. 

Efter Retslægerådets vurdering er den 26-årige mand efter episoden blevet sindssyg.

Anklageren påstod på denne baggrund den 26-årige mand dømt til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse, indtil forvaringen måtte kunne fuldbyrdes.

Denne påstand blev fulgt af et enigt nævningeting.

Fængselsbetjenten blev af de tre juridiske dommere tilkendt godtgørelse for en længere sygdomsperiode efter overfaldet og godtgørelse for den krænkelse, som angrebet indebar.

Tiltalte valgte at anke dommen.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Horsens den 13. september 2024.