Gå til sidens indhold

Retten i Lyngby

03 okt. 2024

Retten i Lyngby

Socialrådgiver frifundet for misbrug af stilling.

Dom afsagt: 24. september 2024

26-årig frifundet for misbrug af stilling og for uberettiget at have skaffet sig adgang til personfølsomme oplysninger under sit arbejde som kommunalt ansat socialrådgiver.

Sagsnummer: SS 1-712/2024

Sagen kort fortalt

Den 26-årige socialrådgiver var tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 155 og § 263, stk. 1, samt databeskyttelsesforordningen, for at have misbrugt sin stilling som kommunalt ansat socialrådgiver til at krænke nogens ret og til uberettiget at have skaffet sig adgang til andres data, ved i perioden fra den 1. marts 2023 til den 31. august 2023 at have foretaget ikke under 1.933 målrettede personsøgninger i kommunens datasystem SAPA, der resulterede i visning af 16.690 personer med dertilhørende personfølsomme data, som fx cpr.nr. og familieoplysninger.

Den tiltalte erkendte at have foretaget et stort antal målrettede søgninger, der ikke havde relation til hans arbejde, men nægtede sig skyldig med henvisning til, at han ikke havde forsæt.

Dommens resultat

Retten fandt det bevist, at tiltalte i perioden havde fortaget 1.933 målrettede personsøgninger, og at han via disse søgninger fik 16.690 visninger af personer med dertilhørende personfølsomme data. Retten fandt det endvidere bevist, at størstedelen af disse søgninger ikke vedrørte personer, der indgik i de sager, den tiltalte behandlede i sit arbejde som socialrådgiver.

Flertallet af domsmandsrettens medlemmer fandt det ikke med tilstrækkelig sikkerhed bevist, at den tiltalte havde forsæt til ved søgningerne at misbruge sin stilling til at krænke nogens ret eller til uberettiget at skaffe sig adgang til andres data. Flertallet lagde blandt andet vægt på den tiltaltes forklaring om, at han ikke vidste, at han ikke måtte kigge i systemet, på oplysningernes karakter, og at han ikke brugte eller havde til hensigt at bruge oplysningerne til noget. Flertallet fandt det endvidere ikke godtgjort, at kommunen havde gjort tilstrækkelig opmærksom på, hvad man måtte og kunne bruge SAPA systemet til. Flertallet stemte derfor for at frifinde den tiltalte.

Ét af domsmandsrettens medlemmer lagde til grund, at undervisning i regler om behandling af personoplysninger var en del af tiltaltes uddannelse og almen viden i arbejdet som socialrådgiver, og fandt, henset til det meget store antal målrettede personsøgninger, som havde været uberettigede i forhold til det arbejde, den tiltalte varetog, at den tiltalte havde det til domfældelse fornødne forsæt og stemte derfor for at finde tiltalte skyldig.

Den tiltalte blev efter stemmeflertallet frifundet.

Dommen kan ankes af anklagemyndigheden inden for 14 dage fra dommens afsigelse.

Afgørelsesdato

Dommen blev afsagt af Retten i Lyngby den 24. september 2024.