Gå til sidens indhold

Retten i Lyngby

30 sep. 2024

Retten i Lyngby

Sygeplejerske frifundet for blufærdighedskrænkelse med mere

Dom afsagt: 30. september 2024

En domsmandsret ved Retten i Lyngby har den 30. september 2024 frifundet en sygeplejerske for blufærdighedskrænkelse og andet seksuelt forhold end samleje, som skulle være begået mod patienter under opvågning.

Dom afsagt den 30. september 2024 i sag SS 1-4288/2023

De to forhold skulle være begået i henholdsvis 2023 og 2021 på et privathospital, hvor sygeplejersken var ansat. Forholdet fra 2021 kom frem i forbindelse med efterforskningen af forholdet fra 2023. I begge forhold var der ikke andre, der havde overværet selve episoderne. Forsvareren gjorde særligt gældende, at stoffet Propofol, der var benyttet ved bedøvelsen, kan medføre en bivirkning i form af en oplevelse af seksuelle overgreb. Forsvareren fremlagde videnskabelige artikler til støtte for synspunktet.

Domsmandsretten frifandt i forholdet fra 2023, da retten var i tvivl om, hvad forurettede havde set. Forurettede havde i retten ikke genkendt gerningsmanden, og forurettede forklarede at hændelsen skete på operationsstuen, hvor der havde været andre til stede. Efter en samlet vurdering på baggrund af den øvrige bevisførelse fandtes tiltaltes skyld ikke bevist uden rimelig tvivl.

To dommere voterede for frifindelse i forholdet fra 2021. Sagen var ikke anmeldt tidligere, og forurettede skulle ifølge et referat af en samtale efter gerningstidspunktet have givet udtryk for tvivl om, hvorvidt hun havde oplevet hændelsen eller havde haft en meget virkelighedstro drøm. Herefter og efter en vurdering fandt to dommere det ikke bevist uden rimelig tvivl, at tiltalte var skyldig.

En dommer fandt forurettedes forklaring tilstrækkelig sikker til domfældelse. Efter stemmeflertallet skete frifindelse.