Gå til sidens indhold

Retten i Næstved

27 aug. 2024

Retten i Næstved

46-årig mand fundet skyldig i drab på ven

Manden blev ved nævningeting den 27. august 2024 kendt skyldig i manddrab ved at have tildelt sin 56-årige ven flere knivstik.

Forurettede blev den 17. marts 2023 fundet død i sin lejlighed.

Forurettede døde af et stiksår i venstre side af brystet, der gik gennem lungen og ind i venstre side af hjertet. Der blev på forurettedes bryst, arme, ansigt og hænder fundet i alt 7 stiksår og adskillige snitsår, herunder afværgelæsioner, samt mærker efter stump vold. Ved et af knivstikkene skete der delvis overskæring af en knogle. Gerningsvåbnet blev fundet med bøjet klinge på gerningsstedet.

Tiltalte og forurettede havde i løbet af dagen drukket sammen. Tiltalte forklarede, at han på et tidspunkt fik et blackout, og at han – da han vågnede op – så, at forurettede sad i sengen, og at der var blod ud over forurettedes brystkasse.

På baggrund af tiltaltes egen forklaring om, at han var alene i lejligheden med forurettede, at tiltaltes DNA blev fundet på skæftet af gerningsvåbnet, og at der blev fundet blod fra forurettede på tiltaltes jakke og T-shirt sammenholdt med, at tiltalte til et vidne og en politibetjent i forbindelse med anholdelsen forklarede, at han havde stukket forurettede med en kniv, at han havde stukket flere gange, og at han havde gjort det, fordi forurettede havde gjort seksuelle tilnærmelser, fandt retten det bevist, at det var tiltalte, der tildelte forurettede knivstikkene.

Flertallet af nævninge og dommere fandt henset til antallet af knivstik og snitsår og placeringen heraf, samt knivens art og længde og den kraft, hvormed knivstikkene blev tildelt, at tiltalte havde forsæt til drab.

Et mindretal fandt alene tiltalte skyldig i vold med døden til følge.

Tiltalte blev derfor fundet skyldig i manddrab efter straffelovens § 237.

Dommens resultat

Straffen blev fastsat til fængsel i 12 år.

Retten lagde vægt på, at der ikke forelå formildende omstændigheder, der medførte, at der var grundlag for at fravige udgangspunktet om, at drab straffes med fængsel i 12 år.

Tiltalte udbad sig betænkningstid i forhold til anke.