Gå til sidens indhold

EMNE

Skifteformer

Skifteretten kan bestemme, at et dødsbo skal behandles som boudlæg eller af en professionel bobestyrer. I andre tilfælde kan arvingerne vælge skifteform.

En række ting afgør, hvilke måder et dødsbo enten kan skiftes, skal skiftes, eller ikke må skiftes på. Ofte har arvingerne dog mulighed for at vælge skifteform. 

Privat skifte

Mange dødsboer kan behandles af arvingerne selv. Det kaldes et privat skifte.

Forenklet privat skifte

Hvis der ikke skal betales boafgift af et dødsbo, kan arvingerne ofte behandle dødsboet som et forenklet privat skifte, der afsluttes meget hurtigt.

Boudlæg

Boudlæg er den simpleste form for bobehandling, og den benyttes kun til at afslutte af dødsboer med en meget lille samlet værdi.

Uskiftet bo

Uskiftet bo kan benyttes, hvis afdøde efterlader sig en ægtefælle, og der er fælles børn. Hvis afdøde havde egne børn, kan de kræve, at boet skiftes.

Ægtefælleudlæg

Ægtefælleudlæg kan benyttes, hvis afdøde efterlader sig en ægtefælle, og hvis parrets samlede formue og gæld er under et vist beløb.

Bobestyrerbehandling

Bobestyrerskifte er en skifteform, hvor en professionel bobestyrer sørger for at gøre dødsboets værdier og gæld op og afslutte boet.